halaman utama

31 August 2013

Makan Malam Malam Tapi Tetap Langsing ! Ngeh2 ~

Assalamualaikum ! 

Hye olls ! lama dah tak update blog tetiba rasa nak update gara2 soang teman nie tgh dalam proses diet... mungkin cara ni sedikit sebanyak dapat membantu dia.. dia?eheks !

Ramai yang tak makan pada waktu malam sebab takut gemuk... really ??? aku tak pun. muehehe 

Yang ni pun aku baru tahu bahawa makanan yang mengandungi kadar gula yang tinggi, berlemak dan rendah serat membuatkan diri anda cepat lapar... If ada lagi keinginan nak makan pada waktu malam2, cuba try cara kt bawah ni haa. mana tau jadi kan... 


1. Makan awal 

    Better, korang makan sebelum 6 petang. Dengan cara ni, perut korang akan ad byk masa utk mencerna makanan.... paling lama nasi perlukan 4 jam utk dicerna... 


2. Tidur  awal

    Selalunya orang tidur lewat sebab asyik menonton tv n lebih2 lg kalo ada perlawanan bola. kan2?? Jgn dok selalu biasakan diri camtu tau.. tak elok. haha... sebabnya, ia mendorong anda untuk mencari apa2 mknn kt fridge tu then berusaha utk mengunyah non stop ! try tidur dalam pukul 9-10 ker... sure rasa nk makan tu akan hilang secara automatiknya. kikiki. 

3. Say NO to junk food 

   Seriously aku cakap yang aku tak suka junk food kecuali Mister potato yg dalam botol tu jer. huhu.... memang aku tak suka makan. korang bg la twisties ke pe lg memang aku tak suka. haha.. dan berhentilah makan kerepek bagai tu, biskut yg ada krim, aiskrim dan coklat. banyakkan makan buah specially buah epal sebab memang ternyata buah epal mengurangkan kolesterol dalam badan... Buah juga senang dicerna... kan ?? huhu 

4. Berus gigi lebih awal

     Selepas makan malam, korang trus g gosok gigi so dat xdala nafsu nak makan lagi... yela takkan nak kotorkan lg gigi korang yang dh bersih tu kan ?? hehe 


5. 'Busy'kan diri 

      Petang2 turun main bola ke tak pun g joging... kejap pon jadi la kan.. Kalau kes susah nak tido malam tu, cuba sibukkan diri korang untuk menghalang korang drp turun ke dapur utk cari sesuatu utk mengunyah. contohnya dgr lagu ke, 'bergayot' aka ckp lama2 kt handphone or chatting dgn kawan-kawan disamping tanya khabar diorang ke kan... sgtlah mudah.. hehehe

6. Amalkan teh hijau @ green tea.. 

    Teh hijau ni byk khasiat.. aku pon suka minum even aku rasa aku dh sehat n dah kurus.. haha... kena la jaga jgk kesihatan kita kn... teh hijau dpt menurunkn berat badan, mencegah kanser, mencegah penyakit gigi, menurunkan tekanan darah, menurunkan aras kolesterol, merawat batuk, kulit cantik, bersinar, rambut sehat, muda, takda bintik2 dan byk lg laa.... byk dijual di kedai.  

7. Muhasabah diri 

    Bagi motivasi kat diri sendiri contohnya lekatkan gambar ataupun ayat yang dapat bg semangat kt korang utk diet pastu lekatkan kat dinding ataupun pintu bagi nampak tiap2 hari... ini boleh memotivasikan diri anda supaya jangan makan secara berlebihan dan teruskan usaha ! gambate ! hahaha  

Add caption
   

Selamat Mencuba ! 

21 July 2013

eh ! dah kurus laaa

hamboi2.. dah kurus ? ingat haper ? haha.. yeapp! memang aku dah kurus sikit laaa.. sejak2 posa ni makan pon tak teratur.. sahur pon kadang2 bangun kadang2 tak langsung. haish. orang kejut bukannya aku nak bangun bahkan  tido balik. tido lagi heaven tau. mana tak nye, boleh tido sedap2 time weekend je. bila weekdays kena g skolah ngadap budak2 nakal tu... mak ai. penat, capek..

lagi satu faktor aku kurus nak tau sebab apa? sebab kat hostel ni aku dok tingkat paling ataih nu haa.. pastu kelas pulak sama la bangunannya. bila masa aku nak gemok? asyik2 lemak terbakor dengan sendirinya.. dengan hanya turun naik tangga. bila g praktikal barang banyak nak kena usung soooo sebab tula kurus kurus kurus nih. tak payah turun joging da. ni pun da cukup. haha. okbye olls !! :p

18 July 2013

cekgu oh cekgu

belum lagi jadi cekgu spenuh masa.. hanya praktikal dahaja dah pulun buat lesson plan hari2. mak oii. ponat den. pastu KPM pulak kata tiada jaminan posting utk guru pelatih IPG. ape ni ape ni... huhuhu... mintak2 la xjd suma tu. den penat2 ngaji 5 taon kt cnie xkn nk kuar jadik cleaner kot.. huhu....pe pun InshaAllah Allah Maha Adil, Maha Mengetahui semua nie.... Inaallah maanna.. La tahzan ... 

09 July 2013

11 May 2013

Triffle pudding :)

Da lama aku nk buat bendalah nie dan................................ hari ni dah jadi bendanya. hehe. benda yang diberi nama Puding Triffle. WOW !! Sedapp giler.. sesuai utk sejukkan tekak waktu petang dgn yang tersayang.. hihihi 

Inilah hasil air tangan aku. 

yummy yummy yummy !!

Nice one ! Good try. Next tym nak buat utk hubby pulak. Heeee :D:D

04 March 2013

Waiting for you

Assalamualaikum


Cinta.... saya rindukan awak. Tak sabar tunggu awak datang sini.. nak bersama awak selalu, nak duk disamping awak. Boleh kan ? hhaahaha *Gedik!*




p/s : Hope my dream come true 

Ameen 

TQ for reading 

02 March 2013

Herbalife ~ Hasil yang lumayan !


Assalamualaikum

Hari ni aku teman rumet aku pergi penutupan contest diet dia - Herbalife. Tak sabar nak tau apa result dia tup2 dia menang. Tempat pertama pulak tu. Muka memang happy giler kot. Unexpected tau. Berbaloi la dengan usaha dia selama nie diet dengan sihat selama sebulan turun 9.2kg. perggghh !!

Alhamdulillah,, Allah dah makbulkan doa ko rumet. Aku tumpang happy. See, muka happy kat bawah nie. Menang contest dapat wang tunai RM1000. Whoooaa.. Open table sikettt.. Hik2 :p

mata aku ke lain pulak. Haha. *terokbetoi*

Tak rugi usaha menurunkan berat badan / diet / sebagainya atlast membawa hasil yg lumayan. Kita kena berdisiplin utk nampak cantik dan sihat tanpa sebarang penyakit. If tak ikot dengan betol maka tak dapat la capai apa yang kita target tue. Kan2 ?? So, guna la herbalife untuk diet yang sihat.

Semua perkara perlu usaha. Tanpa usaha tidak akan berjaya. For the last, CONGRATULATIONS my rumet sebab YOU DID IT !! Yezzzzaa ! 

TQ for reading :)

Semakan Daftar Pemilih


Assalamualaikum


Bila bercakap pasal daftar pemilih nie automatik kena mengundi kan. hehe. so, aku buadbuad gatal tangan g bukak website spr nie, so isi No Kad pengenalan tup tup nama aku ada kat ctu. Eheks ! nampak gayanya kena mengundi la kan. Dah sememangnya wajib sebab aku dah 22. kekeke. *nak lari dari tanggungjawab nampak. 

Ni haaa.. Mengundi kat kampung aku la. Golden Sand. hehe. Aku pon tak ingat bila aku daftar tengoktengok ada kat daftar pemilih nie. Advance. huhu. 


See ??! Daftar pemilih yg dah disahkan. hadoi

Nanti sama-sama la kita p mengundi naa. Hahaha.
Undian anda amat bermakna untuk masa depan. Apa yang aku nak sampaikan kali ini adalah untuk kepentingan negara kita. Majulah ________ untuk negara. teettt !! hihi 

Korang boleh semak status korang kat website nie http://www.spr.gov.my/ then go to semakan daftar pemilih Link 1. 


TQ for reading :)

01 March 2013

.: Escape Advanture TeamPark :.


Assalamualaikum

hai pembaca kesayangan gue. 
Lama sudah gak ketemu ya. hehe. 
Almaklumla skang ni buzy buzy buzy dengan assignment, olahraga and so on. 
Sabtu lepas, aku dan kawan-kawan pegi advanture yang terletak kat Teluk Bahang ni haa
Tak syok la dok Penang kalau tak berjalan kan ? hoho

FYI, aku sangatsangat suka benda yang mencabar. So, dat y kami tak lepaskan peluang ni..Actly entry ni dah diperam seminggu. Basi da aih. haha tapi tetap jugak mau update. wooaaa 


Semua muka excited nak masuk dalam 


Aku, Ain, Kak Hasz, Anisah 

Taraa.. depan pintu masuk sekali 

haa nak masuk dalam dah. 

First time aku sampai sini, pelbagai persepsi dah aku buat. Macam mana la rupanya,entah sama ke tidak dengan video yang depa tunjuk kat tenet or lain sikit. Bila tengok kat youtube before ni memang agak mencabar la sekali dah sampai sana,, Pergghh ! memang mencabar gila. perlu kekuatan mental dan fizikal. kalau rasa diri kome tu lembik haa better dari awal jangan ikot kalau tidak, menyusahkan orang nak tolong angkat. heee :D


see, nampak macam senang kan ? Talitali yang dok tergantung tu bukan lah tali biasa,ia  dapat menampung seorang saje. kat stesen nak pergi ke stesen lain pulak boleh duk tiga org. If lebih muatan, runtuh la mende tu. hehe. So, kena la tunggu giliran anda yer. kami sampai sana dalam pukul 9 pagi. Abes2 main dah pukul 5 petang. Lama dan penat ! Aku rasa bila sampai level 3 dah rasa macam nak pengsan sebab dia banyak guna kekuatan tangan. Bergayut la korang kat atas tu macam orang utan. hehe. 

Aktiviti kat sana pon memang sangatsangat best lah aku cakap. Tak tipu punya. Flying Fox, panjat pokok kelapa, Absailing dan macammacam lagi lah. Rugi tak pi woo.. After balik dari Escape tu suma dah kepenatan. hehehe. Singgah sebentar minum kelapa pandan kat tepi pantai batu Feringgi. Best. Sejokk tekak ni ha. Hilang penat. hoho. 

P/s : Kepada sesapa yang belum pergi, jangan lepaskan peluang keemasan nie. bagi aku, ia adalah pengalaman yang sangatsangat la ohsemm ! haha.  Kalau nak pergi, oleh booking tiket kat sini http://www.escape.my/. harga nak masuk dalam pon berbaloi. Okbai :)

TQ for reading 









23 January 2013

.: SCHOOLOGY vs FACEBOOK :.

Assalamualaikum

Sekarang ni ramai guru-guru yang memanfaatkan sistem pembelajaran online di sekolah. Namun tak semua media pembelajaran yang diketengahkan sekarang memberi keselesaan kepada guru-guru di sekolah. Hal ini juga bergantung kepada keperluan penggunaan terhadap sistem tersebut. 

Tetapi ia berbeza dengan Schoology, ia memiliki konsep yang sama dengan dengan facebook. Ada kod akses tertentu mengikut kursus untuk Log In mende nih. Lihat contoh di bawah.



Jika anda pengguna Facebook ataupun Twitter, anda tidak akan mengalami kesukaran ketika menjelajah Schoology (lihat gambar di atas). Walaupun tidak memiliki warna yang sama dengan facebook, namun ciri-cirinya sama dengan facebook yang selalu kita gunakan.

Schoology juga menggunakan istilah-istilah yang biasa kita digunakan pada Facebook, seperti Recent Activity, Messages, Course, Resource, Groups, Assignment, Attendance dan seterusnya. Kelebihan lain Schoology adalah untuk melihat semua aktiviti student pada setiap kursus, assignment, discussion dan lain-lain. Nak memuat turun dan memuat naik bahan-bahan juga senang. 

So, ini cara mudah melakukan discussion. 

TQ for reading :)



20 January 2013

.: Belit-belit camtu tak rimas kew?? :.

Assalamualaikum


Hye my lovely readers.

Tajuk P&P kita pada hari ini ialah.... Wah kaw ! Cam nak mengajor budak dah. Haha Okeilah ni HH nak bercakap siket pasal bawal. Eh japjap bukan IKAN BAWAL yer tapi KAIN TUDUNG BAWAL. hehe.. Berat nanang lau kome pikior itu ikan bawal. Dah aku ni kenapa cakap bahasa pelikpelik belitbelit lagu ni, 

Nowadays makin banyak pulak pesyenpesyen tudung no matter bawal ker shawls ker and others hijab ke kan tapi yang makin memeningkan kepala HH nyer Style belitbelit dah macammacam. Belum style tu nak UP dah kuor style len.  HH macam nak jep tanya " Eh kau ni pakai tudung belitbelit tu tak rimas ker" "Tak tercekik ker leher tu" " Pin jarum peniti banyakbanyak kat kepala tu tak takot tercucuk ker?" Wakaka byk giler soklan. Haha.. Dulu kala juz pakai tudung bawal letak pin biasa jep tapi skang wow ! Amazing. 

HH pon dah ketinggalan zaman tak ikot trend la orang kata. HOho tapi lain orang lain caranya kan u olls ? Dekat Instag and TWeeter tuh dah ramai yang buat page tapi HH *buat dek* jela. Bukan tak concern tapi dorang berniaga ni tak kena tempat. Elaun pon belum masuk ag maa.. If elaun masuk kompem dah HH kebas SEDOZEN ke.. Mihmih ~ Lets scroll down jenihjenih tudung bawai yang jenuh nak pakai ni. jumjum !



Datin Juma yg howt gituw. Byk inspire by her. huhu. Cantik2 suke2
Sulamsulam dekat atas kepala pon ada
Leyah - new collection. 

bawal petakpetakpetak datin juma lagi. hihii

Bawal Ersalina pon ade la.. mentang2 la skang tengah femes dgn citew Setia Hujung Nyawa ni kan. hoho.

Banyak sangat choices sampai HH pon pening dah yang mana satu pilihan kalbu tapi hati tetap berkenan gaya ini.. taraaaaa.. 




Datuk CT punyer.. Cantikkkkk lah dia bertudung litup cmnie.. Alhamdulillah. Nampak belitbelit tapi cantik jew.. Aduhai hati. kalaula aku cntik comel macam Datuk CT nie kan. *Berangan lah kaw * haha..

Ni pun retis jugak u olls. haha. retis yang xberapa nk up... Ni HH la. kekeke. Macam ruper Tasha manshahar tak ?? lalalalla*muntah hijau* 

itew pakai pin gituw2 jer wak xdep belit2 pun. Ngeee :D
Banyak lagi lah rupenye jenisjenis tudung bawal latest nie.. yang ada manikmanik, batubatuberkilat, petakpetak, labucilabuci and sulamsulam, polkadot pon ada. Hihihi.... Btw, HH Salute la dengan designer yang pemikiran dorang ni kreatif bebenor. Elok juga lah banyak online shops yang juai tudung lagu ni at least anakanak dara bulih pakai and menutup aurat... Itu dah memang diwajibkan dalam Islam. Moga lebih ramai lagi yang akan menutup aurat. Ameen. InsyaAllah.. 

**Dapat elaun teruih terjah mende nih ! hik2 :p



Thank you for reading :)






09 January 2013

.: Sweet 22 Annyss :.

Assalamualaikum

Hai pembaca belog HH.
Tahun nie dah masuk tahun keempat HH celebrate Birthday di perantauan. 
Sangat berdukacitalah hati ini. Huhu. Perjuangan harus diteruskan. Tak gitu ?? Tak sabar tunggu tahun kelima *lastyeardegree* keke 

Tepat 12 am 9 January 2013 genapla umo HH 22 taon. tua dah kan ?
Ase kejap jer dah meningkat jadik 22
HH bersyukur sebab HH ada ramai kawankawan yang menyayangi diri ni. 
Ucapan dah bermakna bagi HH. Tu tandanya depa ingat. Kih3 ~

I'm really appreciate for all the wishes from Parents, Auntie, Sisters, BFF, Friends and specially from IncIkGuLaHaTi. Thank you sayang ! 



Semoga hidup ini sentiasa dirahmati oleh Allah s.w.t dan dipermudahkan segala urusan. Dengan bertambahnya usia, makin dekat dengan pencipta. InsyaAllah sentiasa jadi anak yang solehah and title isteri solehah juga bakal menyusul. Ahaks !!   

Thank you for reading :)



02 January 2013

.: New Year New Resolutions :.


Assalamualaikum 

Hye Peeps ! Pekabo ?? 
Ini adalah entri pertama HH pada tahun baru 2013 nih ! haha semangat woo ! 

Bila dah tiba tahun baru mesti korang ada azam baru kan ? 
Tak terkecuali dengan HH

Hari nie bermula la sesi kuliah di bumi bainun ini sebagai guru pelatih 
Semester 5 tahun 3 Ijazah
Huuu... umor jugak dah meningkat naik jadila angka yang secantik ni 22. kah3 *bangga ! 




Antara azam HH ialah
jeng jeng jeng 
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

Kekalkan pointer *wajib*
Usaha lebih sikit dalam apa jua kerja 
Bebas daripada segala macam HUTANG
Lose weight 5Kilo from NOW
Open a saving account for E-Day nanti *Wink ! 

Bukan azam jer kena rangka. bajet 2013 pon kena jugak. Setiap orang mesti ada azam  dan semua perlu usaha utk mencapai azam tersebut. Heee ~

"Selamat Tahun Baru 2013"

Thanx for reading :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright By Honeyyangmenulis.blogspot.com