halaman utama

22 July 2011

.: Resepi : PAVLOVA :.

Assalamualaikum

Jum kali ni kita shareshare pasal masakmasak pulak.
HH mau share sal satu dessert ni kat korang suma.
PAVLOVA

Mesti korang tertanyatanya ape benda la PAVLOVA ni kan? nampak cm sedappp kan? huhu. memang sedapp pon sbb HH dah buat.;p

Oke. Meh sini nak storymory.
Pavlova adalah satu pencuci mulut meringue-Ia dinamakan sempena nama
penari balet Rusia iaitu  Anna Pavlova.
Pencuci mulut adalah makanan yang popular di sana. Tehee.
Biasa lah si bennett ni mengidam agaknyew. huhu. We're going to start our work ! !st attempt making tis dessert. how sweet ! Master plan is AdEq. nak kenal dia sila klik di sini bennett . hihihi.


BAHAN-BAHANNYA :




150 gram putih telur (anggaran 4 biji telur)
1 cawan gula kastor
2 camca besar tepung jagung
2 camca teh cuka makan
1/2 camca teh esen vanilla (kalau nak pavlova puteh, omit esen vanilla)
Whipping cream secukupnya (kotak punye)
buah-buahan segar(HH guna strawberi dan kiwi)

topping : buah strawberi, gula, air dan sedikit garam


Pavlova: 

  1. Panaskan oven pada suhu 150C, sediakan kertas minyak, buat bulatan berdiameter 6 cm sebanyak 18 bulatan menggunakan pensel, kemudian terbalikkan kertas tadi dan guna bahagian ini untuk membentuk pavlova.
  2. Putar putih telur hingga berbuih, masukkan gula sedikit demi sedikit sambil diputar hingga kental dan berkilat. Masukkan cuka makan dan tepung jagung, gaul rata adunan tadi, tapi jangan terlebih gaul. 
  3. Masukkan adunan ke dalam piping beg yang dipasang nozel bentuk bintang no.9 atau jenis bulat pun boleh. Paipkan bulatan mengikut saiz pada lukisan dikertas minyak tadi, kemudian paipkan sekelilingnya seperti dalam gambar. Lakukan sekali lagi seperti. Buat sama untuk baki adunan.




















4. Masukkan ke dalam oven, turun suhu menjadi 120C dan bakar 1 jam 20 minit. Kemudian biarkan ia sejuk dalam oven. 
















5. masak sos strawberi.

















6. Ambil pavlova tadi, paipkan whipping cream ditengahnya dan susun buah2an segar mengikut kreativiti anda. Hidangkan segera..









So, pix kt atas tu lah hasilnye yang kami berTIGA buat. Ahahahaha. Sakit perut gelak. Biasa la budakbudak wt keja camni la jadinye. :p

Even kurang menjadi sket tapi ia still sedap. InsyaAllah lain kali boleh cube lagi. Untuk keterangan lebih lanjut lagi klik sini yep the making of pavlova . So u olls SELAMAT MENCUBA !! :)

Thank you for reading this entry :) 

.: kenapa awak??? :.

Assalamualaikum

hye suma. Malam ni HH ase nak buat something yang ta pena orang buat la.
cakap ngn diri sniri..
Like crazy gak r bunyinye tapi nak wat cmne dah rase cmtu kan.
ni la die benda yang ade lam kepala skang ni. huhu.

tajuknye KENAPA AWAK?? HH tanya HH jugak yg jawab. huhu

Q : Kenapa HH sayang AWAK?
A : Sebab AWAK sayang HH. Sebab AWAK lain dari yang lain (boleh pakai ke?)

Q : Kenapa AWAK hadir dlm hidup HH ?
A : Sebab AWAK mahu kenal HH dengan lebih jauh lagi ( Iye ker? )

Q : Oke. Skang HH sayangkan AWAK. Ape AWAK nak buat ?
A : Errr ( ta pena tanya lagi tu )

Q : HH nak AWAK sorang jek taknak shareshare kasih sayang AWAK dengan orang lain boleh tak?
A : AWAK boleh buat ker? (belum diketahui)

Ok lah tu jek nak merepek kali nie. tapi HH lagi suke entry mmbe neh.. nak tau sila kliks kt echa nie.. nak merepek gak ker ? jum !! haha.


Thank you for reading this entry :)




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright By Honeyyangmenulis.blogspot.com