halaman utama

22 July 2011

.: Resepi : PAVLOVA :.

Assalamualaikum

Jum kali ni kita shareshare pasal masakmasak pulak.
HH mau share sal satu dessert ni kat korang suma.
PAVLOVA

Mesti korang tertanyatanya ape benda la PAVLOVA ni kan? nampak cm sedappp kan? huhu. memang sedapp pon sbb HH dah buat.;p

Oke. Meh sini nak storymory.
Pavlova adalah satu pencuci mulut meringue-Ia dinamakan sempena nama
penari balet Rusia iaitu  Anna Pavlova.
Pencuci mulut adalah makanan yang popular di sana. Tehee.
Biasa lah si bennett ni mengidam agaknyew. huhu. We're going to start our work ! !st attempt making tis dessert. how sweet ! Master plan is AdEq. nak kenal dia sila klik di sini bennett . hihihi.


BAHAN-BAHANNYA :




150 gram putih telur (anggaran 4 biji telur)
1 cawan gula kastor
2 camca besar tepung jagung
2 camca teh cuka makan
1/2 camca teh esen vanilla (kalau nak pavlova puteh, omit esen vanilla)
Whipping cream secukupnya (kotak punye)
buah-buahan segar(HH guna strawberi dan kiwi)

topping : buah strawberi, gula, air dan sedikit garam


Pavlova: 

  1. Panaskan oven pada suhu 150C, sediakan kertas minyak, buat bulatan berdiameter 6 cm sebanyak 18 bulatan menggunakan pensel, kemudian terbalikkan kertas tadi dan guna bahagian ini untuk membentuk pavlova.
  2. Putar putih telur hingga berbuih, masukkan gula sedikit demi sedikit sambil diputar hingga kental dan berkilat. Masukkan cuka makan dan tepung jagung, gaul rata adunan tadi, tapi jangan terlebih gaul. 
  3. Masukkan adunan ke dalam piping beg yang dipasang nozel bentuk bintang no.9 atau jenis bulat pun boleh. Paipkan bulatan mengikut saiz pada lukisan dikertas minyak tadi, kemudian paipkan sekelilingnya seperti dalam gambar. Lakukan sekali lagi seperti. Buat sama untuk baki adunan.




















4. Masukkan ke dalam oven, turun suhu menjadi 120C dan bakar 1 jam 20 minit. Kemudian biarkan ia sejuk dalam oven. 
















5. masak sos strawberi.

















6. Ambil pavlova tadi, paipkan whipping cream ditengahnya dan susun buah2an segar mengikut kreativiti anda. Hidangkan segera..









So, pix kt atas tu lah hasilnye yang kami berTIGA buat. Ahahahaha. Sakit perut gelak. Biasa la budakbudak wt keja camni la jadinye. :p

Even kurang menjadi sket tapi ia still sedap. InsyaAllah lain kali boleh cube lagi. Untuk keterangan lebih lanjut lagi klik sini yep the making of pavlova . So u olls SELAMAT MENCUBA !! :)

Thank you for reading this entry :) 

7 comments:

Miss Y and Her World said...

wah terernya awak buat pavlova. looks yummy too. bak mai sikit ;)

Lelaki Memang Tak Akan Faham Perempuan
Antara Keinginan Dan Yang Dah Tertulis

honeys said...

Biase jek tu.. 1st attempt.. ade bahan2 n cara2 suma boleh buat.. nanti cuba la. sedapp.. hehe.:)

orangkedahkita said...

makan tak hajak pun kan hh.. takpelah..

honeys said...

alahai orang kedah kita.. ni buat dh lame la.. tym balik sp hr tu.. salah kn firdaus tajudin sbb xajak.. hehe.. ;p

TheOtherSideOfME said...

wah..wah..nampak sedap sangat..nk cuba nanti :D

fathin zulkifli said...

hye! nmpak sedap ouhh:D ouhh nnty nak try strawberry sauce tula hihi :P
kite pn ade buat hehe. http://fathinzulkifli.blogspot.com/2011/08/3-recipe-pavlova.html

honeys said...

theothersideofme ~ bole2.. cuba la.. sdp.. heee..

fathin zulkifli ~ yeke.. sauce nk bg tambah rasa la.. sllu xletak pon xpa.. sy dh tgok fathin buat,, cm sedap.. hehe..;)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright By Honeyyangmenulis.blogspot.com