halaman utama

25 July 2011

.: makan banyak kenapa tak gemuk gak?: :.

Assalamualaikum

 * konpius *
Makan banyak tapi tak gemokgemok. Cmna tu? Haih.
Padahal AtoKNenEkpAkCikMakcIkUmiAyah takda la kurus kering cm HH ni..
So,, faktor apakah yang boleh diutarakan kt snie? huhu

Ada ssetengah sumber tu kata disebabkan oleh metabolisma tinggi. Apekah???
yela dah makan banyakbanyak mana pon tak gemokgemok..
 Lam sains lak mengatakan bahawa orang yang tinggi metabolisma, lagi banyak makan, lagi banyak kalori yang dibakar maka jadik lah keding tinggai tulang bagai.
Betol ker? haiya.. payoh kawe kalu lagu nie sokmo.. hoho
Si dia cakap HH ni kejap berisi kejap kering jek.. mne 1 ni?? misteri laa..:D
makan banyak pon tak gemok tak makan pon tak gemok mentangmentang la skang ada kt  umah so redah jek ape makanan yang ada tak kira dah banyak kolestrol ke tinggi lemak ke suma HH angkat. Amboii nak melantak ke apa ni? tawu la susa nak gemok. weee @_@
haa.. korang HH ade tips tau tak bagi gemok..

1) lau tym makan tu, makan la slowslow & kunyah makanan tu smpai betolbetol hancur sbb ia bantu proses penghadaman sekaligus mengelakkan gemok. Sebab tu tiap kali makan, HH makan agak lambat sket la dari orang lain.huhu..

2 ) Try korang hidu kulit pisang. KULIT PISANG je k ! harihari. Kompem leh kurus. hehehe.. HH da buat dulu la sbb tu berani share tips ni.. Skang ta buat da takot jadi tengkorak hidup lak. haha..

3) Alah yang ni senang jek. Korang JOGGING la atleast 2kali seminggu pon da cukup dari xJOGGING langsung. Tol tak? buat la ye.. Nak jalan sajer pon boley..

4) jangan lupa sarapan pagi ye. At least minum susu 1 cawan before g clas@nak pegi manamana tempat. makan yang ringanringan jek. Name ag sarapan kan.

5) oke yang last ni sangat penting bagi kita lau nak kurus@elak dari penyakit. Jangan makan jajan@fastfood bagai. Tak bek tok kesihatan&boleh menggemokkan. So, jangan makan lagi yek. Selain itu, elakkan minuman bergas, minum air masak banyakbanyak&makan makanan yang menyihatkan tubuh badan anda.


Macam pakar la pulak nak bagibagi tips bagai ni.. so, lau tips ni bole diguna pakai silasila lah ye praktikkan di rumah.. hehe.. Ilmu jangan kedekut.

Tapi kan malam ni ase lapaq gila. sebab tak dinner lagi. petang tadi pon makan waffle jek. ha tu suma makanan yang meggemokkan tapi awat tak gemok gak?? wink2
* tepuk dada tanya la perut korang masingmasing ye*

Menu malam ni susu HL ngn black pepper sausage. :)

Kenyang la jugak dari tak makan pape.. (makanan tak menyihatkan) heee




Thank you for reading :)



  

3 comments:

Bobo said...

thanks for the tips...yang hidu kulit pisang tu cam pelik aje tp nnt laa bleh cuba bler jmpe pisang...berkesan @ x nnt..haha

n!cK said...

hahha...kita serupaa~~

honeys said...

bobo : hehehe cube la ea.. mne twu tbe2 kurus.. ;p

kak emma : serupa ye?? hik3....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright By Honeyyangmenulis.blogspot.com