halaman utama

26 January 2012

.: Don't be afraid of height !! :.


Assalamualaikum !

Hye hye hye !! hehe malam nie rasa mau update blog jek. I wanna sharing something yang berfaedah for my lurvely reader. Hihihi.. For those yang tak suka blog nie tak payah baca k?? huhuhu... 

Okay let me know how much you olls know about abseiling?? Jom kita kenal.. Asal perkataan "abseiling" nie actually dari German dat mean "to rope down". kalau kot American English pulak dorang sebut rapelling yang mana kita guna tali nak turun ke bawah dengan kawalan yang tersendiri. 


Mostly climbers yang menggunakan teknik nie apabila berada di tebing curam atau berbahaya untuk turun ke bawah tanpa perlindungan. Nak tau lebih lanjut sila klik sini yep. hehhe.. 

This is me !!!!! 
-
-
-
--
-
-



Ni lah Firstime HH penah buat outdoor aktiviti yang mencabar iman nie. kui3.. This suwwitt moment happened at Pulau Pangkor when we got Physical Education outdoor activities. I'm enjoying myself ! FYI, i'is a fun safe way to explore and enjoy the outdoors.

Banyak yang kita dapat melalui outdoor aktiviti macam nie:-
  1. Cabaran mental(mental kena kuat. kalau asyik dok ikotkan takot tu takkan kemana lah kita. Entah2 duk melekat kat dinding tu tak turun2 dah) hehehehe
  2. Cabaran Fizikal (Kita kena persiapkan diri dulu before nak buat aktiviti nie, makan jangan tak makan kang pengsan atas tu takpon gayat ke kan) :)
  3. Yakin diri dat mean confident dalam diri tu kena tinggi
  4. Wow !! i like the thrill !! 
  5. Pengalaman yang unik/Unique experiences (Bila la boleh buat lagi) kekeke :D
  6. And last pic tue yang penting. Muahahaha..... @_@





Waiting for next outdoor activity in next entry. Enjoy reading !! Bubye :)



Thank you for reading this entry :)





.: Saya suka menari. Korang bila lagi? :.


Assalamualaikum !

Hye peeps ! Tak tido lagi?? Haa HH belum dapat lelapkan mata lagi sebab minum ayaq kopi banyak sangat even kepala ni bagai nk pecah plus sakit belakang2 nie tapi mood untuk berblogging ni still ada lagi. hehehe.. 

Okay let's get started ! kenapa dengan Seni Tari? Tarian? Yeah I mean tarian laa.... Jum kita scroll sikit sebanyak tentang seni tari ni ye...




Tarian Asli
Dicipta berdasarkan lagu-lagu melayu asli dengan mengikuti irama lagu – lagu melayu asli yang tertentu.  Seni tari jenis ini ialah tarian yang dicipta daripada lagu Makan Sirih, Gunung Ganang, Sapu Tangan, Asli Selengang, Bentan, Telani, Asli Abadi dan sebagainya.
Tarian Balai
Berasal dari daerah di negeri Terengganu.  Tarian ini ditarikan oleh gadis-gadis kampung dalam bentuk simbolik seperti ketika di bendang.  Penari akan mengelilingi balai, iaitu sejenis payung panjang berwarna-warni yang diletakkan di bawah gelanggang.
Tarian Canggung
Tarian canggung berasal dari negeri Perlis dan menjadi popular di negeri Kedah, Pulau Pinang dan Perlis. Dicipta oleh seorang ahli tarian dari Kangar selepas perang dunia ke dua.
Tarian Siti Wau Bulan
Tarian ini berasal dari negeri HH sendiri iaitu kelantan dan ditarikan ketika musim menuai sempena temasya dan permainan wau. kalau datang ke Kelantan nie dapat la tengok pesta wau dan bole menari sama-sama kan. Hikhikhik :D
Tarian Dabus
Tarian ini berasal dari negeri Perak dan mengandungi unsur keagamaan yang berkaitan dengan kepalawanan Sayyidina Ali Radhiallahuanhu.
Tarian Gambus
Berasal dari Kuala Kangsar, Perak.  Dikatakan telah diperkenalkan sejak 50 tahun dahulu dan berasal dari negeri Arab.
Tarian Inai
Tarian ini adalah tarian istana yang ditarikan semasa upacara berkhatan anak pembesar-pembesar istana.  Ianya dipersembahkan kepada anak-anak pembesar semasa hendak dikhatankan dan duduk di atas pelamin.
Tarian Asyik
Asyik bererti kekasih , oleh itu tarian ini bersesuaian dengan gerak – geri bersifat lemah lembut dan penuh dengan ketertiban. Tarian ini dimulai dengan sepuluh orang penari masuk ke dewan tarian terlebih dahulu , lalu duduk bersimpuh dengan tertibnya. Kemudian tampillah Puteri Asyik dan mereka pun mula menari.Tarian asyik ini ditarikan dalam upacara perkahwinan dan pada malam berinai. Tiga alat muzik penting yang digunakan ialah rebab , gambang dan gedombak.
Tarian Ayam Didik
Tarian ini berasal daripada gerakan berlaga ayam, dan ia dicipta oleh ahli tarian negeri Perlis.  Tarian ini diiringi dengan lagu ayam didik.
Tarian Cinta Sayang
Tarian ini berasal daripada yang menggambarkan kehidupan nelayan.  Tarian ini memaparkan bagaimana mereka mengucapkan selamat jalan kepada para nelayan sebelum turun ke laut.
Tarian Joget
Tarian ini dipengaruhi oleh kebudayaan orang Portugis dan dijadikan sebagai tarian sosial serta diterima baik oleh kaum seluruh Malaysia.
Tarian Kuda Kepang
Tarian ini berasal dari budaya Jawa yang terpengaruh dengan Islam.  Ciri kejawaan itu jelas pada pakaian penari dan unsur Islam jelas semasa cerita itu diceritakan yang mana mengenai perjuangan Rasulullah S.A.W dan para sahabat.
Tarian Mak Inang
Pada zaman kesultanan Melayui Melaka, tarian mak inang sangat popular ditarikan pada hari-hari kerja kahwin tetapi kini ditarikan majlis-majlis sosial.
Tarian Zapin
Tarian ini dikatakan berasal dari negeri Parsi . Ianya diringi dengan alat-alat muzik seperti dabus dan marwas. Pakaian yang digunakan ialah baju melayu.

see?? see pixca HH nie masa menari tarian ngajat dan tarian inang lau tak silap la. hehehehe... Sangat neves bila kat atas stage tuh.. Suma dok tengok jer kita naseb la tak silap step.. kekeke :D

So, conclusion nya, Let's dance like this ! huhuhu bubye ^_^


Thank you for reading this entry :)

.: Happy Wedding Day Kak Maya ! (entri bergambar) :.


Assalamualaikum

Ni haa resepsi majlis perkahwinan akak bestie HH iaitu Sheqeen ! 


kami yang mula2 rasmikan katil kawen dorang. hehehe. 
okay ni malam dorang nikah ! #sibuk je siku spe tah ats tue. hehe
Congrats kak maya & Abg Hariz
This is "hantaran utk pihak lelaki"
hantaran untuk pihak perempuan la pulaks . huhu
Kami bertiga lagi (besties!! lurve u olls muah3 !! ) hehehe
sesi kitorang berdua pulaks !! Nadya and Honeys. heee :D
eh kami lagi x0x0x0x0 :)))
And of coz kami lagi !! muahaha 

Here's wishing everyday of your life together is filled with everlasting LOVE, HAPPINESS & JOY ! Congratulations ! You both make a lovely couple in the world. hehehe... 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright By Honeyyangmenulis.blogspot.com