halaman utama

09 September 2011

.: Resepi : Chocolate Moist Cake *pilihan hatiku* :.


Assalamualaikum..
Peace upon you..

Sibuk beraya hari tu sampai lupa nak snapsnap pix kek coklat ni tapi kali ni HH nak topup balik ok? Huhu... HH start buat kek ni pada pukul 12 malam.. Mata memang mengantuk giler tapi kena teroskan jugak sebab nak bawak pergi ke sekolah, nak jamu rakanrakan SBE sikit,, esok da last day la katakan.. huhuhu...

RESEPI : CHOCOLATE MOIST CAKE
SUMBER : dari dapur mama


Bahan-bahannya :
2 cawan tepung gandum
1 cawan gula castor
1 cawan serbuk koko
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bikarbonat
2 biji telur
1 cawan susu pekat
1 cawan minyak atau butter yang dicairkan
sedikit air suam (ikot adunan)

cara-cara membuatnya(siap ngn pix skali yaw) huhu:


  1. Mula-mula campurkan bahan-bahan kering,gaulkan sampai bercampur semuanya(tepung gandum, serbuk koko,gula kastor,baking powder kemudian diayak)

  2. Sementara itu pukul telur, masukkan susu pekat, minyak atau butter cair(guna kelajuan sederhana jek)

  3. Kemudian masukkan bahan kering tadi, kacau lagi dan masukkan air sedikit demi sedikit sambil dikacau sampai sebati.

  4. Masukkan dalam acuan.
  5. Boleh dibakar atau dikukus selama lebih kurang 45 minit(HH guna kukus)

6. Cairkan coklat masakan guna double boil.. Hias ngn manikmanik warnawarni tu & potong la ikot suka korang yep..



OKAY DONE !!
SELAMAT MENCUBA =)




Thank you for reading this entry :)

.: Photo Editing Contest By Eien Razak & Dayah Jelita :.


Assalamualaikum
Peace upon you

Kali ini berkesempatan nak tulis entri sebab......
hari ni cuti.. huhu
Okay lah.. straight to the point ok?
HH nak try join contest ni lah..
Even tak berapa pandai sangat editedit photo ni tapi cuba je la nasib.. ;p



Sila letak banner contest kat atas & klik di sini kalau nak join sama okay? huhu.
So, HH pertaruhkan picture ni

gambar pilihan sebelum

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
gambar pilihan selepas edit

Description : Okay, gambar ni di 'snap' kat taman sekolah masa HH buat SBE(School Based Experience). Panorama kat situ sangat indah dengan landskap bunga-bungaan yang tersusun rapi&pokok-pokok renek menghiasi taman. Sejok jek hati memandang. Bila sukakan keindahan camni la jadinya. Bila dah edit-edit, pokok tu dah macam pokok Cristmas la pulak. Maklum la HH bukannya reti sangat edit. Guna photoscape jek pon. ngee ~
 Ni festime join contest ni. Wish me luck k babe?? huhuhu..

Tarikh tutup penyertaan adalah pada pukul 11.59 pm(15 Sept 2011)



Ase cam nak tag hana rie la.. ;p
Okay done !!



Thank you for reading this entry :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright By Honeyyangmenulis.blogspot.com