halaman utama

20 August 2011

.: 10 Sifat Sahabat Yang Harus Dihargai :.


Assalamualaikum.


Hye dear.. Tengah tolong mak kt dapur ke? Hehe. Senangsenang meh jenguk sini meh.. XoXo

Jum kita tengok sifatsifat sahabat yang mesti! wajib! harus! kita hargai.
  1. CERIA DAN MENCERIAKAN. Wajib ! lau ada problems pape pon merekamereka inilah yag boleh menceriakan kita. Jangan ada sikap yang makin menambah kesedihan&merumitkan masalah pulak. tak gitu?? ehehe.
  2. MEMBERI KETENANGAN. Bila keluar samasama enjoy&lupa segala masalah. Itu baru style ! haha.
  3. SUKA BERBAIK SANGKA. Kita perlulah sentiasa berbaik sangka dengan orang lebihlebih lagi sahabat kita,orang yang paling rapat ngn kita pulak tuh after mak&ayah. tol dak? So, janganlah kita berburuk sangka pulak kat dorang yer. Think positive beb ! hehe.
  4. TIDAK SUKA MENGATA. Dari duk jadi mcammacam fitnah&gadogado tak tentu pasal baik hindari perlakuan ini. Alhamdulillah sumanya baikbaik aja kok. heeee~
  5. BAIK HATI & NIAT YANG BAIK. Bersahabat jugak tak perlu memilih. Tengok dia miskin da Taknak bersahabat. Tapi bila tengok yang kaya,pakai kereta mewah terus bulat matamata. Niat bersahabat kena lah ikhlas. Apa yang penting niat kita kena ikhlas&hati yang baik. So, takda masalah kan?
  6. PENDENGAR YANG BAIK. Ini yang kita mahukan. Ada sahabat yang sanggup mendengar masalah kita&tolong cari jalan penyelesaian. So meaningful !
  7. BAIK TUTUR KATANYA. Perlu baik tutur kata lebihlebih lagi pmpuan akan cepat terasa bila seorang sahabatnya bertutur kata buruk kepadanya. So, belajar la bertutur kata denga elok ye. Kita orang Melayu ni kena beradab sopan. Lau ada jugak try kikis sket demi sket. :)
  8. SEORANG YANG JUJUR. Merupakan faktor yang amat penting. Tok sah la duk tiputipu.. Kita perlu sejujurjujurnya dalam bersahabat. Lau ada buat salah mengaku. InsyaAllah jika dia seorang sahabat yang baik,dia bole terima kemaafan kita. Sedangkan nabi ampunkan umat.
  9. IKHLAS. Persahabatan yang ikhlas perlulah dari hati yang ikhlas. Bukan bersahabat atas dasar paksaan,pangkat,darjat or wut. Kena Ia ikhlas dari segala macam hal. :)
  10. BERFIKIRAN POSITIF ! harus.. buang suma fikiran negatif tu.. nanti memakan diri.. hehe..

Kat sini ade jugak tips sahabat palsu&jugak sahabat sejati. Scroll down !!!!

SAHABAT PALSU !
  • Ciri-ciri sahabat tamak : Dia sangat tamak.,hanya memberi sedikit&meminta banyak. Melakukan sesuatu kerana takut&pentingkn dri sniri(selfish!)
  • Ciri-ciri sahabat yang besar mulut : Dia menyatakan bersahabat berkenaan halhal lampau@halhal yang mendatang. Berusaha dapatkan simpati dengan katakata kosong&jika ada ksempatan membantu,dia menyatakan tak sanggop !
  • Ciri-ciri sahabat penjilat : Dia menyetujui halhal yng salah,dia pun tak menganjurkan halhal yang benar,bila depandepan kita dia puji,bila belakang makimaki&merendahkan diri kita.

SAHABAT SEJATI !
  • Ciri-ciri sahabat penolong : Dia menjaga diri&segala hal milik korang,melindungi korang sewaktu korang ketakutan&membantu bila diperlukan.
  • Ciri-ciri sahabat pada waktu susah&senang : Dia menceritakan rahsianya kat korang&menjaga segala rahsia korang&tak tinggal korang saat korang alami kesulitan,kesusahan,sebaliknya rela berkorban untuk diri korang.
  • Ciri-ciri sahabat yang memberi nasehat baik : Dia mencegah korang dari melakukan kejahatan,menyruh berkata benar,mmberitahu kebenaran yang belum penah korang dengar sebelum ni&dia lah yang menunjukkan kamu jalan yang benr&diredhai Allah s.w.t...
  • Ciri-ciri sahabat yang bersimpati : Dia tidak bergembira atas kesusahan korang,turut merasa senang atas kebahagiaan korang,mencegah orang lain menjelak diri korang&membenarkan orang memuji diri korang.

P/s : Dipetik dari sebuah buku. Sekadar perkongsian untuk suma. Bersahabatlah dengan baik nescaya Allah s.w.t akan jaga persahabatan itu hingga ke akhir hayat. Ikhlas lah dalam bersahabat yer kawankawan. 



Thank you for reading this entry :) 

.: Tips Control Pasangan Yang Jealous :.



Assalamualaikum.



What? Jealous? Jealous tu maksudnya cemburu la beb.. Bagi yang tak pena couple or wut maybe dorang tak penah tahu&tak penah rasa how it's feel rite?? hehe.. Okay jum kite scroll down cmna tips nak kawal keadaan almost couple yang senang sangat jealousjealous nih....

  1. If pasangan korang tu start nak tunjuk jealous dia,jangan dilayan. Maybe lau s dia tanya sumthing yang menimbulkan rasa tak sedap ati, korang tak perlu jawab kowt. Better korang diamdiam aja dari menimbulkan perasaan marah si dia.. kan2?? hehe. so, berdiam diri better dari menjawab soklansoklan yang tak sepatotnya.
  2. Terima jela hakikat yang si dia takda niat langsung pon nak lukakan hati korang. Just calm down. Maybe ni sifat semulajadi yang tak bole nak dikikis so jangan la ambil hati yer.. :)
  3. Try to build self-confidence/keyakinan diri.. Puji si dia jika perlu tapi pujian tu perlula jugak dengan hati yang ikhlas. hehe. Nanti tak pasalpasal sebab hal kecik dia da tacink ngn kita. Mintak la jugak nasehat darinya&cube tunjukkan rasa cinta korang tuh.. so, pandaipandai korang la yer.
  4. Haa yang ni paling teruk lau dia nak jealous tak tentu hala pon bole diterima la. Korang jangan sukasuka jek nak berfoya-foya ngn pmpuan@laki lain. Ni hanya wat keadaan jadi worst & jangan pulak korang terkejut lau meja kat restoran tu pecah&berterabur. Dah cari pasal sangat kan. haha.
  5. Lastly,bincang leklok dengan pasangan korang pasal jealous ni. Support dia. Manusia bole berubah kan. Cepat or lambat jek.

P/s : Sajew kongsikongsi.. Ilmu di daa jangan disimpan. To my dear sahabat&kawankawan HH diluar sana. Jangan la mudah sangat cemburu ye.. Think positive. Lau si dia betolbetol sayang kat kita,dia takkan lukakan hati kita. Kita kena kuat. huhuw ~






Thank you for reading this entry :)




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright By Honeyyangmenulis.blogspot.com