halaman utama

28 December 2012

.: AnytHinG For AdEq TerSayaNg :.

Assalamualaikum

Hujan renyairenyai malam nie syok pulak mengupdate belog nie. Huhu.. 
Okayla straight to da point. Atas permintaan adeq kesayangan iaitu Mohd Adam, so HH pun ase kesian la kat dia.. Pelbagai cara dia buat sampai pujukpujuk bagai. Haha. 
At last, HH bawak la si Adam nie pegi TUTTIFRUTTI okay.. Demand btoi. yelah HH pon da nak balik Penang so entah bila berkesempatan. Kih3

Look, seronok jer muka dia bila dapat bendalah ni. Aiya. 



Inilah satusatunya adik lelaki HH. Hero in my family.. Wakaka. *Sayang sangat kat dia*

Okay peeps ! Till then gudnite !

Thanx for reading :)


.: Petua Sentiasa Awet Muda :.

Assalamualaikum

Hai semua pembaca belog HH. Jom kita amalkan samasama petua awet muda nih. 

~~> Urutkan wajah anda dengan air dari bawah dagu hingga ke atas dahi diiringi selawat ke atas Nabi Muhammad s.a.w. 3 kali.

~~> Gunakan jari telunjuk kedua-dua belah tangan dan letakkan di bawah dagu. Pusingkan jari anda ke pipi,pipi ke hidung dan seterusnya ke bahagian dahi.

~~> Lakukan setiap pagi disusuli dengan meminum air suam sebelum mengambil sarapan pagi. Perlu diingat, jangan sekali mengurut wajah anda dari atas ke bawah kerana ia akan mempercepatkan proses kedutan.

~~> Sejurus bangun pagi baca doa, amalkan petua ini sebelum mandi dan gosok gigi. Masukkan air dalam mulut selama 10 saat dan selawat 3 kali dalam hati. Kemudian, baru diteguk.

~~> Air liur pada awal pagi mengandungi enzim yang boleh menjadi penawar, kemudian barulah menggosok gigi.

~~> Baca ayat 35 hingga 38 surah Al-Waqiah setiap kali mandi untuk curahan pertama, mulakan dari kepala.

~~> Setelah solat subuh, bacalah surah Yusuf kemudian minum 3 teguk air suam. Mudah-mudahan wajah kelihatan berseri dan awet muda.

~~> Setelah itu, lakukan senaman ringan. Hirup udara segar dari luar dan jalan tanpa memakai kasut di halaman yang berumput. Geselkan kaki di atas rumput yang masih berembun.

~~> Amalkan memotong kuku atau rambut pada hari-hari baik iaitu Isnin, Khamis dan Jumaat. - Mulakan dari telunjuk kanan sehingga kelingking jari kanan, seterusnya kelingking jari kiri ke ibu jari kiri dan diakhiri dengan ibu jari kanan. Amalkan menanam kuku dan rambut yang dipotong atau gugur mudah-mudahan mendapat berkat di dunia dan akhirat

~~> Semasa berdandan pada waktu pagi baca selawat di kedua-dua telapak tangan dan rautkan ke muka beserta niat dalam hati supa diindahkan wajah seperti wajah Nabi Yusuf AS. Amalkan setiap pagi.

~~> Ketika makan, janganlah disulam dengan minum air. Minumlah setelah setengah jam selepas makan.

~~> Rajin-rajinlah membaca Al-Quran dengan niat ikhlas kerana Allah.

~~> Amalkan solat tahajud.

~~> Sentiasa tenang dan bersikap positif.

~~> Mulakan sesuatu urusan dengan nawaitu yang baik dan niat kerana Allah.

~~> Maafkan semua orang sebelum tidur.


Thanx for reading :)

25 December 2012

.: YOU make ME happy :) :.

Assalamualaikum


Hye peeps and lurvely readers ! How are you ?!
I juz wanna share my feelings rite now. Heks ! *Blushings*

HH&SiGuLaHati celebrating our anniversary and of coz la it was a great day I ever had in my life. You makes me reallyreallyreally happy. 

HH versi tengah melantak makanan. nananana 


Begitu jugak dengan InCikGuLaHati. Hiks ! 




::: InCiKGuLaHaTi : TerimaKasih utk KekSecretSecret yang dah terponyok tu. haha : Terimakasih utk hadiah baju barca yang comelll itu : TerimaKasih belanja KeNNy's. : Thanks For Eggs Tarts and Thanks For Everything MyLurve. 143 ~~~


P/s : Terimakasih kerana telah menjadi kekasih yang romantis,sahabat yang sentiasa ada dikala senang dan susah, kawan yang memahami, teman yang selalu hadir tatkala sunyi dan Insyaallah my future husband.. Semoga hubungan yang terjalin ini kekal hingga ke akhir hayat.. Ameen :)


Thank you for reading this entry 

05 December 2012

.: Hanya Tuhan Saja Yang Tahu :.

Assalamualaikum 

Taktau nak cakap apa. Hanya Tuhan saja yang tahu apa yang diri ni rasa. 


Thank you for reading

21 November 2012

.: Resepi : Daging Black Pepper Pemikat Hati Si Dia :p :.


Assalamualaikum

Hari nie tetibe mengidam nak makan daging blackpepper. HH memang suke makan makanan yang simple tapi sedap. So, resepi ni paling simple yang HH nak share dengan korang sume. hehehe.. 



Bahan-bahan perapan

500 gm daging 
sedikit serbuk perasa lada hitam
1 sudu kecil sos tiram 
garam secukup rasa

Bahan utk buat sos

2 sudu besar sos berlada hitam maggi (yang dah siap dlm botol tu)
1/2 cawan air

Bahan utk menumis

2 sudu besar minyak masak
4 ulas bawang putih 
1 biji bawang besar 
3 biji cili padi (ikut tahap kepedasan anda)


Cara penyediaan 

1) Mulamula perap daging ikut bahan-bahan perapan di atas selama 30 minit. Biarkan ia meresap masuk ke dalam daging tue. 



2) After 30 minit, panaskan minyak kemudian tumiskan bawang putih bersama-sama dengan daging yang diperap tadi sehingga nampak kekuningan. 


3) Kemudian, masukkan sos lada hitam dan sedikit air. Pastu pandai-pandai la korang rasa yer. 

4) Nampak nak kering sedikit, masukkan cili padi dan bawang besar.

5) Angkat dan hidang. 

Inilah hasilnya taraaaa 




Selamat mencuba resepi yang paling mudah dari HH. Tata. 


Thank you for reading this entry :)




07 November 2012

.: Wordless Wednesday #19 :.


Assalamuaalaikum



Masyaallah comel giler samsung galaxy note limited edition colour pink nih ! 

I want I want I want I want

~~ huhuhuhuhuhu ~~


Thank you for reading this entry :)

.: I'm starving for this !!!! :.

Assalamualaikum

Nak Nak Nak !!! 







Semua benda ada dalam kepala nie. Waaaa !! Nak.. huhuhu ~

#Hasil berjaga malam teman rumet study sedangkan kita dah abes paper. Camni la jadinya. Haha. 



Thank you for reading this entry :)



.: Tips Pemanduan Yang Berkesan :.

Assalamualaikum

Mungkin ramai yang masih tidak tahu apakah kesalahan lalu lintas yang boleh membawa kepada maut kan?? huhuhu.. Salah satunya adalah sebab mengantuk. So, if mengantuk tu, stop la rehat kat mana-mana tempat before teruskan perjalanan.. Untuk keselamatan orang lain jugak kan.. huhu.. lau ikot psikologinya pulak, jika semua penumpang dalam kereta tertidur, ia boleh mempengaruhi pemandu untuk turut berasa mengantuk. Oleh sebab tu, salah sorang kena la jadi peneman si pemandu ye.. 



Jenis-jenis kesalahan lau lintas yang boleh membawa maut 


  • Memandu melebihi had laju
  • Tidak mematuhi lampu isyarat merah
  • Memotong garisan berkembar @ double line
  • Memandu di lorong kecemasan 
  • Memotong barisan (potong Q)
  • Mengekori kenderaan lain terlalu rapat
  • Memandu secara bahaya (menggunakan telefon bimbit)
  • Tidak memakai topi keledar dan tali pinggang keledar
Okay, tengok kat atas nie banyak kan kesalahan lalu lintas yang boleh menyebabkan kemalangan serius dan boleh membawa maut. So, jom kita ikuti Tips Pemanduan di bawah ini untuk mengurangkan kadar kemalangan jalan raya. 

  • Merancang perjalanan untuk mengelakkan situasi kelam-kabut pada saat-saat akhir
  • Sentiasa mematuhi had laju
  • Patuhi peraturan keselamatan semasa menukar lorong seperti melihat cermin sisi dan cermin pandang belakang
  • Amalkan keselamatan di persimpangan dengan memperlahankan kenderaan pada lampu kuning dan berhenti pada lampu merah
  • Jangan memotong di zon larangan atau jika anda teragak-agak
  • Elakkan mengekori kenderaan lain terlalu rapat
  • Sentiasa memakai topi dan tali pinggang keledar
Oleh itu, kita berharap agar semua pemandu akan berusaha dan bertekad untuk mengurangkan kadar kelajuan kenderaan masing-masing. Paling tidak pun mematuhi had laju yang ditetapkan, lebih bersabar dan berhemah semasa memandu.

p/s : peringatan untuk diri sniri jugak nie. hehehe

"PANDU CERMAT JIWA SELAMAT"


Thank you for reading this entry :)

06 November 2012

.: "First GA bY TirahZairi" :.

Assalamuaalaikum and Hye olls
Hari nie keja asek dok blogwalking orang jek. Takdak keje lain sebab final da abes. huhu
Jalan punye jalan so HH terjumpa la GA kat sorang blogger nie. 
So I'm join

Kena buat slogan sniri katanya. Ikot kreativiti korang la kan. 

so ni dia.. slogan from HH


Sape2 yang mau join sila tekan sini 
HH nak tag kak Nita lah. @ duniaanita 

okay done..

Thank you for reading this entry :)

.: Goodies From Libresse :.

Assalamualaikum

Hai pembaca belog HH semua... 
Hari ni berkesempatan update belog kesayangan nie lau tak mesti dah bersawang.. 
Dan hari nie la jugak LAst Final Payperrr utk semester nie dan cuti sekolah dh bermulaaa.. Waaa!!! lagi dua tahun.. Cepatnya masa berjalan.. Huhu..

 Insyaallah mintakmintak dipermudahkan oleh Allah s.w.t..  

Okay entry ni bukan nak bercerita pasal jawab exam tadi ke pe juz nk gtau.. I juz got a cute goodies from Libresse a.k.a tuala wanita utk perempuan... xkan la utk lelaki pulak kan.. haha.. pegi check nama, tengoktengok ada.. Bila dapat jer terus bukak sebab excited nak tengok apa yang ada kt dalamnya and not bad... byk la jugak sample yang dia bagi... Bole la buat stock for a week.. hehehehe..

Bagi sesapa yang nak jugak freebies dr Lbresse nie sila isi form kt sini  

Ni la yg HH dapat sebentar tadi..

yeah ! its my name HH


Thanx Libresse for this goodies.. hehe 

p/s : happy Holiday u oll

Thank you for reading this entry :)


30 October 2012

.: FiNaL.SaBaR :.

Assalamualaikum

Tiap kali final mesti akan ada masalah 
Final Exam kali nie sangatsangat memberi dugaan dan ujian yang cukup besar buat HH
Mungkin ini adalah ujian supaya HH lebih dekat kepadaNya. ya rabbi ya karim.. 

Setiap ujian ada hikmah2 kebaikan dari Allah SWT yang tidak dapat dicungkil oleh akal biasa manusia. Allah akan bagi pahala kepada yang sabar dan menerima takdir ni. 


Hope next paper HH dapat buat dengan sempurna. La tahzan. Amin. 


Thank you for reading this entry :)

27 October 2012

.: Selamat Hari Raya Aidiladha :.

Assalamualaikum
 Masih belum terlambat nak ucapkan kepada semua pembaca belog HH nie.

"SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA"


hehehe makan daging banyak2 la yer :p


Thank you for reading this entry :)

09 October 2012

.: Lagu pilihan : Begini caranya - Sam ft Yana :.


Assalamualaikum

Malammalam nie dok layan perasaan sesorang lah pulak. haha. 
Jom layan lagu pilihan HH malam nie ~ 


Aku tak bisa mengatakan perkataan
Kelu lidah bila berdepan kamu
Percaya pada naluri hatiku
Yang nyata sudah ada depan mata

Tapi aku masih belum mengenalmu
Untuk menikmati rasa sebenar-benar cinta

Aku tahu dimana nak cari cintamu
Disini tak mungkin mengalah
Dengan apa yang mendatang

Yang ku tahu ku cuba terbaik untukmu
Yang indah jadikan kenangan
Yang duka perbetulkan

Ini caranya bagi diriku
Caranya bagi diriku

Tapi aku masih belum mengenalmu
Untuk menikmati rasa sebenar-benar cinta

Aku tahu dimana nak cari cintamu
Disini tak mungkin mengalah
Dengan apa yang mendatang

Yang ku tahu ku cuba terbaik untukmu
Yang indah jadikan kenangan
Yang duka perbetulkan

Aku tahu dimana nak cari cintamu
Disini tak mungkin mengalah
Dengan apa yang mendatang

Yang ku tahu ku cuba terbaik untukmu
Yang indah jadikan kenangan
Yang duka perbetulkan

Ini caranya bagi diriku
Caranya bagi diriku

suke la tengok dorang nie.. 


taktau pasepa. huhu ~ 


Thank you for reading this entry :)

08 October 2012

.: Buat hilang stress boleh la :.

Assalamualaikum

Hai pembaca belog HH.

Entry ni bukan nak bercerita pasal stress tapi adela jugak kaitan dengan nya orang kata sewaktu dengannya. Hehe. Lately memang banyak sangat kerja yang nak disiapkan. Makin lama study makin bertimbun2 kerja. 
Semalaman tak tido siapkan fail ISL and alhamdulillah sumenye siap hanta tepat pada masa. 

Boleh stress bila dok mengadap lappy lama-lama kan. Korang mesti sama gak. So, bagi menghilangkan stressssssssssssssss konon2nya la nie #panjang lh pulak. haha. HH main game HAPPY STREET. 



Sambilsambil berISL layan lagu dan main HAPPY STREET. Haha hilang jap stress. padahal takde stress sangat pon. Buat2 jer. Kekeke :p

Okay lah korang. Till then. So long. 

Thank you for reading his entry :)

06 October 2012

.: Sampai tak lena tido :.

Assalamualaikum

Hai my lurvely readers, how are you today?? Me?? Having knees pain. Haha. 
Okayla hari nie bangunbangun tido jek dok teringat bendalah ni sume. haish tak lena tido. 
Banyak hari dah mengidam adoyai. #mcm pregnant la pulak. Kuang3 trok betol. 

Especially mengidam yang nih 
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Kenny Roger's Quarter Meal. Nyum3
- ehsan adik google -

Second One is.... Taraaaa 
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Chocolate Chip Muffin Coffee Bean. HH nak tekankan disini. ONLY @ Coffee Bean and it was just right – moist enough, not dry and had a lot of chocolate chips inside. Muffin kt tempat lain tak menarik perhatian.  Sebab tu yang nie jadik pilihan. bhahaha..


laaaaa ade lagi ker?? Yeeee ade la.. Nak yang ni jugak !
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Oreo Mcflurry McD. Only @ McD k !! haha 




Amboi banyak beno kamu nak yer Anis !! haha. Tu je kot setakat nie yang buat HH mengigau, tak dapat  lelap mata, terngiang2 kat tepi telinga dan macam2 lagi lah. Selagi tak dapat selagi tula duk sebut2 nak.

Haha.. Next tym HH update lagi yer. Bubye everyone. Have a great weekend ;)

Thank you for reading this entry :)



05 October 2012

.: Adik.... Semoga kamu tenang di sana :( :.

Assalamualaikum

Salam semua pembaca belog HH. Rasa sungguh sayu hati tatkala menulis entri ini. Berat untuk menerima kenyataan bahawa dia sudah tiada. Dalam senda gurau, gelak tawa... banyak kenangan kami bersama even dia hanyalah adik kepada rumate HH tp kami sgt rapat dan HH amat terasa kehilangannya.   



Al Fatihah kpd Allahyarham Mohd Firdaus (3 oct 2012)
Student UITM Merbok, Kedah


Adik.. Kak Anis tak rela adik pergi dengan keadaan camtu. Sebak dada bila melihat jenazahmu. Ya Allah redhakanlah hati ini menerima takdirMu. Hope rumate HH tabah menerima dugaan yang besar dalam hidup dia kini. I knoe she's strong..


Setiap yang bernyawa pasti akan merasai mati. Semoga cukup bekalan kita di dunia ini dan bersedia. Insyaallah 

Adik, semoga kamu tenang di sana dan ditempatkan dalam kalangan orang-orang beriman. Amin 


Thank you for reading this entry 



02 October 2012

.: Doa Agar Diberi Tempat yang Layak Setelah Meninggal :.


Assalamualaikum


"Ya Allah, masukkanlah aku secara masuk yang benar, dan keluarkanlah pula aku secara keluar yang benar. Dan berikanlah kepadaku dari sisi-Mu kekuasaan (pemimpin) yang menolong." (Al-Isra': 80).


Penjelasan:

Doa di atas dibaca bukan hanya dikhususkan ketika kita akan pergi. Tetapi dalam berbagai keadaan yang sering kali berubah sangat dianjurkan untuk dibacanya seperti akan melaksanakan pemilihan umum untuk memilih pemimpin. Doa di atas dibaca agar kita mendapatkan pemimpin yang jujur dan bijaksana. Baik juga doa di atas dibaca ketika kita akan meninggalkan tempat yang kita tinggali (dunia), memohon agar ditempatkan pada tempat yang layak setelah meninggal. Demikian Al-Qurthubi menjelaskan dalam tafsirnya.


Thank you for reading this entry :)

23 September 2012

.: Lagu pilihan : Broken Angel – Arash ft. Helena :.


Assalamualaikum

Okay.. ni dia lagu pilihan HH for tonite. lalalala ~ 
Jadik ringtone da pon. haha 


I’m so lonely broken angel
I’m so lonely listen to my heart

Man dooset daram
Be cheshme man gerye nade
Na, nemitoonam
Bedoone to halam bade

I’m so lonely broken angel
I’m so lonely listen to my heart

On n’ lonley, broken angel
Come n’ save me before i fall apart

To harja ke bashi kenaretam
Ta akharesh divoonatam
To , to nemidooni , ke joonami , bargard pisham
La la leyli , la la leyli , la laaa

I’m so lonely broken angel
I’m so lonely listen to my heart

Man dooset daram
Be cheshme man gerye nade
Na, nemitoonam
Bedoone to halam bade:

I’m so lonely broken angel
I’m so lonely listen to my heart

On n’ lonley, broken angel
Come n’ save me before i fall apart

To harja ke bashi kenaretam
Ta akharesh divoonatam
To , to nemidooni , ke joonami , bargard pisham
La la leyli , la la leyli , la laaa

I’m so lonely broken angel
I’m so lonely listen to my heart

Man dooset daram
Be cheshme man gerye nade
Na, nemitoonam
Bedoone to halam bade

I’m so lonely broken angel
I’m so lonely listen to my heart

On n’ lonley, broken angel
Come n’ save me before i fall apart

To harja ke bashi kenaretam
Ta akharesh divoonatam
To , to nemidooni , ke joonami , bargard pisham
La la leyli , la la leyli , la laaa 


Thank you for reading this entry :)

18 September 2012

.: Ku mengharap keredhaanMu :.

Assalamualaikum


Thank you for reading this entry :)

07 September 2012

.: Maya.... Seindah namanya :.


Assalamualaikum

Hai pembaca belog HH. Hari ni Hh cam nak berceghita sikit la pasal sorang sis HH nie. Mayatimi. Rupanya seindah namanya. HH selesa panggil Timi sajew kat dia even umur HH muda setahun daripada dia. Patotnya panggil akak timi la kan.. Hehe. 

Kami kenal dekat............ sosial network (FB). Lebih kurang cinta muka buku gitu. Hehehe. Mula dengan perkenalan dalam Facebook dan terus kontekkontek sampai la sekarang. Dah lama kami mau bersua muka bertemu mata tapi tak kesampaian atlast jumpe jugak sambilsambil HH pergi beraya kat Terengganu. Ore ganung nie jange maenmaen boh. Bekeng tapi comey. hihihihi :p 




This is Mayatimi. Cantik kan? And dia masih lagi single. Ahaks ! Even kejap jer jumpe hari tue ase macam dah lama kenal. Huhu. Malammalam bergosip sampai la duadua ketiduran. Penat bergosip. Haha. Buruk betoi perangai. huehuehue.. 

When we first talked to each other
I knew we would always be friends.
Our friendship has kept on growing
And I'll be here for you to the end.



p/s : Dear, thanks cuz sudi spent time dengan HH sepanjang HH berada kat Terengganu tue. Btw, miss you so much !! :)


Thank you for reading this entry :)



05 September 2012

.: Wordless Wednesday #18 :.

Assalamualaikum


Cintaku semekar bunga di taman ini. Ahaks ! 


Thank you for reading this entry :)


04 September 2012

.: Penang to Terengganu :.

Assalamualaikum

Hye my dear readers ! 

Den pening pala pusing Malaysia except bahagian selatan dan utara ni ha. Huhu.
Dalam 4 ary cuticuti Malaysia masih belum puas.
I need vacation once again pleaz. Huehuehue :p
Okay nak kasi tau ceghita la yer, 
dari Penang, HH merantau ke negeri Kedah, Perak, Pahang, Kelantan and the last one is Terengganu. And then come back to Kelantan and Penang again. Namo ceghita banyakbanyak dah. Takat tu sudah. hahaha. 

Even kejap jumpe member kesayangan HH nie tapi dah puas aty. 
Nak upload pixca holiday pon tak larat sangat da nie.. 
Nanti HH ke sana lagi yer timi, kita pusingpusing bandar Terengganu tu sampai lebam. 
The next vacation Insyaallah @Gambang Waterpark. See u then.  Lalalala :D:D:D



#Thank you so much Cik Mayatimie and family cuz sudi spent time dengan HH even kejap sangat. Tak sempat pegi Sekayu Waterfall, nampak signboard pon da kira ok.. Kuang3.. 

Thank you for reading this entry :)

03 September 2012

.: Merdeka @Cameron :.

Assalamualaikum

Salam Sejahtera Salam Perpaduan & Salam 1 Malaysia. 
hehehe. 

Waduh3 merdeka dah lepas 3 ary dah tapi baru nak pos ape daa.. 
Takpela janji semangat patriotik tu ada lagi dalam jiwa HH nie. 
Haha patriotik lah sangat. Memey !! 
Biasa orang clebrate kat KL ke mana kan, but we olls celebrate kat Cameron. 
Waaa cejok. Ramai pulak orang kat sana. 


Btw,, Dah 55 tahun negara kita merdeka and HH mau wish jugak 
Happy Merdeka Day Malaysian !! =)

Thank you for reading this entry :)

30 August 2012

.: JPM RAyerrr :.

Assalamualaikum

Hye peeps ! How r u? 
Tak abes lagi ker raya?
 HH ingat balik Penang ni mood raya dah bertukar tapi still ade lagi kemeriahan raya.
Jabatan Pengajian Melayu IPGKTB dat mean HH punyer main course wat jamuan rayer daa. Ingat mcm biasa2 je tapi meriah la. Ada ketupat, rendang, kuah kacang, biskut rayer pulak macam2 lah. Yang penting suma orang hepi dan kenyang. huehuehue. 

nyummy3 !!! ~~

memang muka ceria. heee :D


dapat makan tak ingat dunia da. :p

pix dengan dia nie wajib ada. minah senget ! haha
mama kesayangan :)

Baru jer 4 hari kat sini dah mula rindukan family kat rumah sana. Hurm. sabor jela. 



Btw, Happy Raya once again !! Daa. tc guys !


Thank you for reading this entry :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright By Honeyyangmenulis.blogspot.com