05 September 2011

.: Resepi : Tofu Jepun :.




Assalamualaikum...

Hari ni HH nak shareshare satu resepi kat korang suma taw.. Namanya tak asing lagi "TOFU JEPUN".. Ala mesti korang suma da tawu.. Saje buatbuat tak tau ey?? HH mula suke makan menda ni since pegi makan dengan Echa Syalala my bff kat RASAMAS you.. hehe.. After dat, mula la jadik fav menda ni.. Kekadang time rehat kat kantin pon da jadik menu wajib bagi HH.. huhu..Okay.. Jum scroll down cmna la rupa tofu jepun ni yer... jeng3 ni haaa


Agakagak sedap tak?? huhu.. cuba la.. ngeee ~

Resepi : Ala kadar sahaja..
Sumber : Imaginasi sendiri.. Terbayangbayang rupa RESTORAN RASAMAS.. huhu..Ha,, kalau nak kenal rupa tofu jepun yang HH suka tu sila klik kat sini yer.. ni RASAMAS punyer.. hik2..

RESEPI TOFU JEPUN

BAHAN-BAHAN :
  • 1 keping tofu (tauhu jepun yang dalam plastik bulatbulat tuh) hehe.
  • 1 biji telur
  • 3 ulas bawang putih
  • Sedikit lobak merah & sawi (suka ati nak tarok byk mana tengok bilangan tauhu tu)
  • 1 sudu besar sos tiram
  • Sedikit perasa (HH guna Maggi Cukup Rasa)
  • Garam secukup rasa
  • Sedikit air
  • Sedikit minyak untuk menumis
CARA MEMBUAT :
  1. Potong tofu kepada 1/2 cm ke bahagianbahagian kecil(tengok gambar kat atas).
  2. Panaskan kuali, letakkan sedikit minyak untuk menggoreng tofu.
  3. Pecahkan telur(baki telur boleh dibuat kuah), celupkan tofu tersebut ke dalam telur dan goreng hingga menjadi warna keemasan.
  4. Bila nampak kekuningan dan keemasan, angkat dan toskan.
  5. Panaskan lagi sekali kuali untuk sesi menumis kuahnya. huhu.
  6. Masukkan sedikit minyak dan tumis bawang putih.
  7. Kemudian masukkan karot,sos tiram,baki telur tadi,sedikit air, maggi cukup rasa dan garam.
  8. Selepas itu, masukkan sawi dan tofu.
  9. Biarkan mendidih kemudian angkt dan hidangkan.
Hidangan untuk 5 orang

Tips : Tofu tidak perlu dimasak terlalu lama di dalam kuah kerana dikhuatiri akan jadik lembik dan takda rasa nanti.. huhu.. penat jek buat kan?? So, letak kejap, bila mendidih terus angkat dan hidangkan. Jika mahukan kuah tofu menjadi pekat, boleh bancuh sedikit tepung jagung dengan air.. Kalau nak tambah sayur atau perkakas lain bole jek.. Janji sedap kan?? huhu.. Selamat mencuba resepi ala kadar ni yer (^__^)


Thank you for reading this entry :)

.: Cikgu tuuu !! pewiittt !! :.


Assalamualaikum
peace upon you




ssyyhh !! jangan kacaw cikgu.. ngeee ~
 Hari ni (4september2011), 1st day HH menjalani SCHOOL BASED EXPERIENCE(SBE) kat sekolah pilihan. Awal pagi lagi dah kena bangun siapsiap nak pegi sekolah.. Sesampai jek kat SKSIT tu,, teros masok pejabat,tulis nama&tandatangan..takkan nak tandakaki pulak kn?? ngeee ~

Then, GPK1 introduce kami kat muridmurid&guruguru kat assmbly.. Soooo nebes u know... Kami pon bangun la senyumsenyum kambeng kat merekamereka suma.. hehe.. Pastu, suma bergerak ke bilik gerakan/bilik mesyuarat untuk sesi perkenalkan diri buat kali kedua...  Guru pelatih dari IPG lain pun bole tahan ramai yang buat SBE kat sekolah ni.. So, makin bertambah lagi la frenz kat Fb pasni.. huhu ~ 

Okay then, kami bawak haluan masingmasing.. Jalanjalanpusingpusing satu sekolah snapsnap pix & banyak lagi lah.. Tengahtengah duk snap pix tu bole pulak sorang murid nih " Cikgu tuuuuu !! pewiitttt !! Comey kamera " hahha... Adoi.. Ade gak yer muridmurid camni..

-My lebly kids- LOL <3

BTW, alhamdulillah.. Jadual hari ni berjalan dengan lancar.. So far so good.. huhu.. Tunggu update next entry lak yer.. Nak tido da.. Besok bangun awal pagi.. Selamat malam suma =)


Thank you for reading this entry :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright By Honeyyangmenulis.blogspot.com