halaman utama

21 June 2011

.: akhirnyaa :.

Assalamualaikum

berbalik kepada tajuk entri ni sebenarnya takda apaapa pon..
sje HH jek nak share HH gembira&bahagia sangat masuk semester baru kat IPG ni.
rasa macam lain sangat. ta tau la tapi tulah yang HH rasa sekarang. Bahagia.
Mungkin sbb dapat jumpa rakanrakan yang nampak lebih matang drp dulu*betol ker* 
kami pon da mula dapat tugasan. interesting kan? so, how bout u olls? hahaha.
tapi takpe. dun tentiontention&mudymudy yaw. rileks&cool jek. everythings gonna be orite.
k la. tu jek nak gtau. enjoy your day yup ! :)

14 June 2011

.: Luruhnya Dedaun Rindu :.

Assalamualaikum.

Mata masih belum mahu melabuhkan tirainya.Dah ta ngantok lagi nak buat cmna kan? huhu. HH teringin nak sharingsharing satu kesah nie dekat korang sume. Siang tadi HH baca REMAJA magz & terbaca ruangan cerpen pilhan iaitu

-Luruhnya Dedaun Rindu-

Bila HH baca&feel kesah nie, rasa mau mengalir aje kacakaca halus nie. Cerpen nie mengesahkan studentstudent Malaysia iaitu Intan, Ida Laila yang menuntut diluar negara iaitu di Universiti Tokyo, Jepun. Mereka berdua bersahabat baik. Pada mulanya Intan ialah seorang gadis yang baik. Kepalanya sentiasa dilitupi dengan tudung. Namun kini, rambutnya yang panjang kehitaman itu ditatap semua, lebih-lebih lagi yang bukan muhrim. Malah, Intan sangat berbeza daripada dahulu. Sebagai sahabat, Ida Laila sentiasa memberikan nasihat&teguran tetapi langsung tidak diendahkan apetah lagi mendengarnya. Pada suatu hari Intan pulang sambil menangis & menceritakan segala yang telah berlaku kepadanya. Intan mengandung dek lelaki Mat Saleh iaitu Edward dan dia mahu menggugurkan kandungan tersebut. Masya'Allah, Ida Laila sangat terkejut dengan hal tersebut & meminta Intan supaya bawa mengucap. Kemudian Intan dihantar pulang ke rumah ibubapanya di Malaysia. Selain itu, terdapat seorang jejaka dari Malaysia juga namanya Fahmi. Jejaka ini sangat meminati ida Laila tetapi tidak dilayannya malahan Ida Laila berkata

"Bila kamu sudah benar-benar mencintai Allah dan rasul-Nya, kemudian mencintai ibu dan ayah kamu, keluarga kamu, barulah selepas itu baki cinta kamu diserahkan kepada saya dan saya akan menerimanya dengan rela hati, Insya'Allah"

Betapa mulia&sucinya akhlak gadis ini menepis cinta lelaki walaupun berada di perantauan jauh dari mata ibu&bapa. Begitulah sahaja kesah ini. Apabila kita telah melakukan kesilapan & juga dosa, kita haruslah segera bertaubat. memohon ampun kepada Allah S.W.T atas dosa besar@kecil yang telah kamu lakukan nescaya Allah itu Maha penerima taubat daripada hambanya yang ikhlas. ya Allah, berikanlah aku kekuatan untuk melawan nafsu diri, terimalah amal ibadatku, solatku dan doaku supaya solatku tidak hampa dan doa tidak diterbangkan oleh angin masa*mengalir airmata*

sesungguhnya Allah itu Maha mengetahui dan Maha melihat segala perbuatan kita di atas muka bumi ini. Oleh itu, samasamalah kita berdoa supaya sentiasa dilindungi&dicucuri rahmat oleh-Nya. Amin.

TQ for reading this entry :)


13 June 2011

.: Resepi : Puding Telur Kaya :.

Assalamualaikum.

Entri kali nie pasal makanan&resepi lak yep sebab HH da mula stat pollowpollow belogs masakmasak yang hebathebat taw !! Ouch I'm addicted to food yaw.. hehehe.. okelah dari duk mengarot ta tentu hala nie baek straight to the point kn? HH nak share satu resepi kt korang yang HH buat petang tadi as for our pencuci mulut iaitu Puding Telur Kaya nama diberi. 


PUDING TELUR KAYA

*resepi : my mummy

Bahan-bahan
7 biji telur ayam gred A(HH guna 8biji sebab gred B)
2 keping gula melaka
5 sudu besar gula
3 helai daun pandan
1 1/4 cawan air
1 sudu teh esen vanila
secubit garam

Cara-caranya 
1) Guna api yang sederhana, didihkan air di dalam periuk kemudian masukkan gula melaka.
2) Masukkan gula, garam dan daun pandan, kacau hingga hancur dan sebati dengan manisan gula melaka tadi sehingga naik bau.
3) Kacau sehingga mendidih dan biarkan seketika.
4) Kemudian pukul telur dengan esen vanila hingga gebu dan tuang ke dalam manisan yang telah didihkan tadi dengan perlahan-lahan.
5) Biarkan adunan sebati dengan api perlahan sehingga manisan sebati dengan telur tadi.
6) Agak-agak dah nak kering, angkat dan biarkan sejuk seketika sebelum disimpan ke dalam peti sejuk.Kemudian hidangkan. :)

*tips : daun pandan boleh dikeluarkan jika mahu puding anda kelihatan cantik. hehe. Ia sekadar mewangikan kueh&menghilangkan bau telur.

Oke.. Selamat Mencuba pemanis mulut dari Kelantan yep. :)


12 June 2011

.: bangon sahor :.

Assalamualaikum

Alhamdulillah, nie dah hari ketiga HH berpuasa dibulan Rejab yaw. Da set mind untuk bangon sahor pagi nie wif hope takdela penat sangat nanti. Bila lappy da depan mata apalagi, open&write something new in my life la. Hehe. Peliks kn??

Ermm tadi HH makan masakan umi yang simple&delicious iaitu Nasik Goreng Kampung dengan sedikit kueh yang telah digoreng oleh Angah iaitu JemputjemputPisang yang sangat lembut. nyummy ~~ *kaklongnye tau makan jek, ta bagi sumbangan apeape pon kecuali basuh pinggan mangkok huhu* (^__^) sesudah makanmakan kami pon kemaskemas dapur&going to bed.
 
So, kepada rakanrakan diluar sana, kalau ade yang belum habis qada' puasa *gurlz only* tu silasila la ye. Still not too late. Bulan Rejab ni elok law berpuasa plus dengan puasa sunat sekali. Lagi bertambah pahala tu. Samasama la kita renungrenungkan yep. Bila da kt Hostel nanti susah. Malammalam mesti tummy boolat nie mengigau nak makanan. Pastu mula la nangez nak balik umah. kekeke.HH la tue. :p

Okelah, HH pon nak continue sleep jap ea. Bubye semua !~

TQ for reading this entry :)


.: Holidayz at Melawi :.

Assalamualaikum

hmm.. malam ney tergerak la jugak jari ni nak menekan keyBoard lappy yang telah sekian lama membisu without writing di belogs kesayangan ini.. 
maklum la 2minggu sudaa holiday & ia bagaikan satu penyeksaan bagi HH untuk balik ke IPG terCHENTA tu.. lagi seminggu HH berada di GoldEn Sand nie. 
waaa sobsobsobs..
tapi takpe, nama lagi student kan? 
so kena la terima hakikat yang kita ta boleh nak enjoy sepanjang masa right? 
berbalik kepada cuti nie,
HH baru jek balik dari holidayz bersama pemily dua ary yang lepas. 
kami bersamesame pemily MokCikPokCik yang len ke 
Pantai Melawi iaitu yang terletak di Bachok, Kelantan.
myDaddy da bOoking chalet for we all sekeluarga menginap. huhu gumbiree seh..
pada malam itu, 
kami ramairamai berBBQ sambil tengok wayang yang disediakan oleh 
salah sorang pemily kami
macammacam movie kami tengok sambil tergelakgelak 
especially movie Magika&HKLBR.. hehe..
Our meal that night ialah Barbecued chickens, lambs, prawns, squids, fishes  
and many more.
I'm full already !! hahaha..
pastu HH bangun seawal 5pagi kononkononnya nak tengok SUNRISE la kan tapi hampeh.... haha HH duk bilik jek, ta berani nak kuar sebab kat luar still gelap&sunyi.. 
*penakut jugak aku ni kan*
oke, jam sudah menunjukkan 7pagi. 
so, apelagi, HH cepatcepat kejut semua adeqadeq sebeb nak mandi pantai. 
dorang pon bangun la *terpingapinga* hehe..
selama 2jam lebeyh mandimanda dipantai, mummy suruh naek,
siapsiap nak baleq.. huhu...
itu jek kot kesah holiday HH masa cuti sekolah ni.. 
for sure korang punye holidayz lagi bez dari HH kan?? 
tapi takpe, even cuti kejap tapi ia sangat bermakna buat HH taw !
anyway,, kepada rakanrakan HH di IPG sana, masih belum terlambat untuk mengucapkan happy holidayz kan? so,, happy holidayz yaw !! moga bertemu lagi di lain waktu...
ni piccas sekitar melawi tue..:)
ready to go.. snap pics lu.. hehe


uda sampai.. d'muara chalet&pantai melawi
apabila budax kecix yg gemox memposingkan diri :)
BBQ tyms ^^
jum mandimanda di pantai.. huhuw ~
mau pulang sudee.. sob3..
 next holidayz daddy kate nak pegi Pulau Redang pulak..
xsabau waiting next holidayz ney.. huhu..
mood : excited !!

TQ for reading :)




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright By Honeyyangmenulis.blogspot.com