halaman utama

05 February 2012

.: 5 PERKARA YANG WAJIB ANDA TAHU ! :.


Assalamualaikum

Sudah lama rasanya tidak berkongsi tips dengan anda semua kan.. Woohoo hari nie HH nak share sikit pasal kesihatan dan penjagaan badan yang sehat. Jom scroll down 




OUTDOOR VS TREADMILL - Berlari adalah salah satu latihan terbaik dan paling mudah untuk membakar lemak yang ada dalam tubuh korang tu la. hehe. Tapi mana yang lebih baik ? berlari diluar or treadmill ? Berlari di luar membakar 5% kalori lebih banyak(pada kecepatan tertentu) berbanding berlari di atas treadmill. Di luar kamu menahan angin dan harus menekan permukaan tanah untuk bergerak ke hadapan. Treadmill pula kamu tidak perlu menekan permukaan tanah. Namun dari sudut kekurangannya pula, berlari di luar ruangnya yang besar boleh memberi risiko kecederaan. 



LEMAK YANG MENGGANGGU KERJA OTAK - Bukan semua lemak terkumpul di perut. Salah satunya adalah asid lemak palmitat. Lemak ini boleh mengganggu kerja otak dalam mengatur leptin dan insulin sebagai signal kenyang. Kesannya kamu akan rasa ingin mengunyah lagi dan lagi. Oleh itu, make sure kamu kurangkan makan daging, mentega, keju dan susu full cream. Sumber : Hasil kajian UT Southwestern Medical Center diterbitkan dala journal Of Clinical Investigation.
HABISKAN MASA DI KOMPUTER RISIKO GEMUK - Orang yang menghabiskan banyak waktu di depan komputer berisiko 1.5 kali lebih tinggi mengalami kenaikan berat badan dan 2.5 mengalami obesiti berbanding mereka yang tidak menggunakan komputer. Sumber : Journal Of Medical Internet Research.



YOGA BOLEH BUATKAN KAMU JADI LANGSING - Mungkin yoga tidak membuat kamu bermandikan peluh seperti berlari tapi yoga mampu membuatkan kamu makan lebih sedikit. Hal ini kerana orang yang rajin beryoga cenderung makan dengan'tenang'. Usually mereka akan makan saat lapar dan berhenti bila kenyang. Sumber : Journal Of The American Dietitic Association.

                                                         

TEKANAN BUAT KAMU LEBIH GEMUK !!!! - Wanita yang menderita akibat tekanan biasanya memiliki 24.5% lebih banyak lemak berbanding mereka yang tidak tertekan. SUmber : Journal Psychosomatic Medicine. 

Thank you for reading this entry :)

.: I loved buy it@ My props #1 :.


Assalamualaikum

-MAGAZINES-

Majalah REMAJA. cover = Neelofa. Sajer ambik yang ada pix Lofa. hehe. My senior mase sek rendah dulu. Her sista- Nellisa was my fren. Ouch I'm really adore her cuz she has a damn magnetic personality, her acting, her looks and her attitude. Beauty with brain ! @_@
Majalah By'U. Cover = shila dan sharnaz. Dua orang nie pon HH suke. pasangan yang serasi. chewahh.. hehehe. 
Majalah DARA.COM. Cover = Fatin Suhana. Sape tak kenal dia kan. hehe. Majalah ni pon banyak info2 pasal muslimah and khas untuk anak2 dara yer. mak2 dara ta boleh dah. tehee :D

See?? Magazines. hikhik... HH suke sangat baca majalah. Banyak infoinfo dan tipstips yang menarik kowt.. Sebab tu suke beli. Dah bole jual balik dah. Bertimbun-timbun da kat umah tue. hehe. But yang pasti HH selalu beli majalah remaja, dara dan by'U.. Kalau si Echa bff HH tue suke beli Cleo. Kita tumpang baca jela..  keke :D 

#coming soon 4 next entry

Thank you for reading this entry :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright By Honeyyangmenulis.blogspot.com