halaman utama

21 November 2012

.: Resepi : Daging Black Pepper Pemikat Hati Si Dia :p :.


Assalamualaikum

Hari nie tetibe mengidam nak makan daging blackpepper. HH memang suke makan makanan yang simple tapi sedap. So, resepi ni paling simple yang HH nak share dengan korang sume. hehehe.. 



Bahan-bahan perapan

500 gm daging 
sedikit serbuk perasa lada hitam
1 sudu kecil sos tiram 
garam secukup rasa

Bahan utk buat sos

2 sudu besar sos berlada hitam maggi (yang dah siap dlm botol tu)
1/2 cawan air

Bahan utk menumis

2 sudu besar minyak masak
4 ulas bawang putih 
1 biji bawang besar 
3 biji cili padi (ikut tahap kepedasan anda)


Cara penyediaan 

1) Mulamula perap daging ikut bahan-bahan perapan di atas selama 30 minit. Biarkan ia meresap masuk ke dalam daging tue. 



2) After 30 minit, panaskan minyak kemudian tumiskan bawang putih bersama-sama dengan daging yang diperap tadi sehingga nampak kekuningan. 


3) Kemudian, masukkan sos lada hitam dan sedikit air. Pastu pandai-pandai la korang rasa yer. 

4) Nampak nak kering sedikit, masukkan cili padi dan bawang besar.

5) Angkat dan hidang. 

Inilah hasilnya taraaaa 




Selamat mencuba resepi yang paling mudah dari HH. Tata. 


Thank you for reading this entry :)




07 November 2012

.: Wordless Wednesday #19 :.


Assalamuaalaikum



Masyaallah comel giler samsung galaxy note limited edition colour pink nih ! 

I want I want I want I want

~~ huhuhuhuhuhu ~~


Thank you for reading this entry :)

.: I'm starving for this !!!! :.

Assalamualaikum

Nak Nak Nak !!! 







Semua benda ada dalam kepala nie. Waaaa !! Nak.. huhuhu ~

#Hasil berjaga malam teman rumet study sedangkan kita dah abes paper. Camni la jadinya. Haha. 



Thank you for reading this entry :)



.: Tips Pemanduan Yang Berkesan :.

Assalamualaikum

Mungkin ramai yang masih tidak tahu apakah kesalahan lalu lintas yang boleh membawa kepada maut kan?? huhuhu.. Salah satunya adalah sebab mengantuk. So, if mengantuk tu, stop la rehat kat mana-mana tempat before teruskan perjalanan.. Untuk keselamatan orang lain jugak kan.. huhu.. lau ikot psikologinya pulak, jika semua penumpang dalam kereta tertidur, ia boleh mempengaruhi pemandu untuk turut berasa mengantuk. Oleh sebab tu, salah sorang kena la jadi peneman si pemandu ye.. 



Jenis-jenis kesalahan lau lintas yang boleh membawa maut 


  • Memandu melebihi had laju
  • Tidak mematuhi lampu isyarat merah
  • Memotong garisan berkembar @ double line
  • Memandu di lorong kecemasan 
  • Memotong barisan (potong Q)
  • Mengekori kenderaan lain terlalu rapat
  • Memandu secara bahaya (menggunakan telefon bimbit)
  • Tidak memakai topi keledar dan tali pinggang keledar
Okay, tengok kat atas nie banyak kan kesalahan lalu lintas yang boleh menyebabkan kemalangan serius dan boleh membawa maut. So, jom kita ikuti Tips Pemanduan di bawah ini untuk mengurangkan kadar kemalangan jalan raya. 

  • Merancang perjalanan untuk mengelakkan situasi kelam-kabut pada saat-saat akhir
  • Sentiasa mematuhi had laju
  • Patuhi peraturan keselamatan semasa menukar lorong seperti melihat cermin sisi dan cermin pandang belakang
  • Amalkan keselamatan di persimpangan dengan memperlahankan kenderaan pada lampu kuning dan berhenti pada lampu merah
  • Jangan memotong di zon larangan atau jika anda teragak-agak
  • Elakkan mengekori kenderaan lain terlalu rapat
  • Sentiasa memakai topi dan tali pinggang keledar
Oleh itu, kita berharap agar semua pemandu akan berusaha dan bertekad untuk mengurangkan kadar kelajuan kenderaan masing-masing. Paling tidak pun mematuhi had laju yang ditetapkan, lebih bersabar dan berhemah semasa memandu.

p/s : peringatan untuk diri sniri jugak nie. hehehe

"PANDU CERMAT JIWA SELAMAT"


Thank you for reading this entry :)

06 November 2012

.: "First GA bY TirahZairi" :.

Assalamuaalaikum and Hye olls
Hari nie keja asek dok blogwalking orang jek. Takdak keje lain sebab final da abes. huhu
Jalan punye jalan so HH terjumpa la GA kat sorang blogger nie. 
So I'm join

Kena buat slogan sniri katanya. Ikot kreativiti korang la kan. 

so ni dia.. slogan from HH


Sape2 yang mau join sila tekan sini 
HH nak tag kak Nita lah. @ duniaanita 

okay done..

Thank you for reading this entry :)

.: Goodies From Libresse :.

Assalamualaikum

Hai pembaca belog HH semua... 
Hari ni berkesempatan update belog kesayangan nie lau tak mesti dah bersawang.. 
Dan hari nie la jugak LAst Final Payperrr utk semester nie dan cuti sekolah dh bermulaaa.. Waaa!!! lagi dua tahun.. Cepatnya masa berjalan.. Huhu..

 Insyaallah mintakmintak dipermudahkan oleh Allah s.w.t..  

Okay entry ni bukan nak bercerita pasal jawab exam tadi ke pe juz nk gtau.. I juz got a cute goodies from Libresse a.k.a tuala wanita utk perempuan... xkan la utk lelaki pulak kan.. haha.. pegi check nama, tengoktengok ada.. Bila dapat jer terus bukak sebab excited nak tengok apa yang ada kt dalamnya and not bad... byk la jugak sample yang dia bagi... Bole la buat stock for a week.. hehehehe..

Bagi sesapa yang nak jugak freebies dr Lbresse nie sila isi form kt sini  

Ni la yg HH dapat sebentar tadi..

yeah ! its my name HH


Thanx Libresse for this goodies.. hehe 

p/s : happy Holiday u oll

Thank you for reading this entry :)


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright By Honeyyangmenulis.blogspot.com