halaman utama

07 November 2012

.: Wordless Wednesday #19 :.


Assalamuaalaikum



Masyaallah comel giler samsung galaxy note limited edition colour pink nih ! 

I want I want I want I want

~~ huhuhuhuhuhu ~~


Thank you for reading this entry :)

.: I'm starving for this !!!! :.

Assalamualaikum

Nak Nak Nak !!! 







Semua benda ada dalam kepala nie. Waaaa !! Nak.. huhuhu ~

#Hasil berjaga malam teman rumet study sedangkan kita dah abes paper. Camni la jadinya. Haha. 



Thank you for reading this entry :)



.: Tips Pemanduan Yang Berkesan :.

Assalamualaikum

Mungkin ramai yang masih tidak tahu apakah kesalahan lalu lintas yang boleh membawa kepada maut kan?? huhuhu.. Salah satunya adalah sebab mengantuk. So, if mengantuk tu, stop la rehat kat mana-mana tempat before teruskan perjalanan.. Untuk keselamatan orang lain jugak kan.. huhu.. lau ikot psikologinya pulak, jika semua penumpang dalam kereta tertidur, ia boleh mempengaruhi pemandu untuk turut berasa mengantuk. Oleh sebab tu, salah sorang kena la jadi peneman si pemandu ye.. 



Jenis-jenis kesalahan lau lintas yang boleh membawa maut 


  • Memandu melebihi had laju
  • Tidak mematuhi lampu isyarat merah
  • Memotong garisan berkembar @ double line
  • Memandu di lorong kecemasan 
  • Memotong barisan (potong Q)
  • Mengekori kenderaan lain terlalu rapat
  • Memandu secara bahaya (menggunakan telefon bimbit)
  • Tidak memakai topi keledar dan tali pinggang keledar
Okay, tengok kat atas nie banyak kan kesalahan lalu lintas yang boleh menyebabkan kemalangan serius dan boleh membawa maut. So, jom kita ikuti Tips Pemanduan di bawah ini untuk mengurangkan kadar kemalangan jalan raya. 

  • Merancang perjalanan untuk mengelakkan situasi kelam-kabut pada saat-saat akhir
  • Sentiasa mematuhi had laju
  • Patuhi peraturan keselamatan semasa menukar lorong seperti melihat cermin sisi dan cermin pandang belakang
  • Amalkan keselamatan di persimpangan dengan memperlahankan kenderaan pada lampu kuning dan berhenti pada lampu merah
  • Jangan memotong di zon larangan atau jika anda teragak-agak
  • Elakkan mengekori kenderaan lain terlalu rapat
  • Sentiasa memakai topi dan tali pinggang keledar
Oleh itu, kita berharap agar semua pemandu akan berusaha dan bertekad untuk mengurangkan kadar kelajuan kenderaan masing-masing. Paling tidak pun mematuhi had laju yang ditetapkan, lebih bersabar dan berhemah semasa memandu.

p/s : peringatan untuk diri sniri jugak nie. hehehe

"PANDU CERMAT JIWA SELAMAT"


Thank you for reading this entry :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright By Honeyyangmenulis.blogspot.com