halaman utama

09 September 2011

.: Resepi : Chocolate Moist Cake *pilihan hatiku* :.


Assalamualaikum..
Peace upon you..

Sibuk beraya hari tu sampai lupa nak snapsnap pix kek coklat ni tapi kali ni HH nak topup balik ok? Huhu... HH start buat kek ni pada pukul 12 malam.. Mata memang mengantuk giler tapi kena teroskan jugak sebab nak bawak pergi ke sekolah, nak jamu rakanrakan SBE sikit,, esok da last day la katakan.. huhuhu...

RESEPI : CHOCOLATE MOIST CAKE
SUMBER : dari dapur mama


Bahan-bahannya :
2 cawan tepung gandum
1 cawan gula castor
1 cawan serbuk koko
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bikarbonat
2 biji telur
1 cawan susu pekat
1 cawan minyak atau butter yang dicairkan
sedikit air suam (ikot adunan)

cara-cara membuatnya(siap ngn pix skali yaw) huhu:


  1. Mula-mula campurkan bahan-bahan kering,gaulkan sampai bercampur semuanya(tepung gandum, serbuk koko,gula kastor,baking powder kemudian diayak)

  2. Sementara itu pukul telur, masukkan susu pekat, minyak atau butter cair(guna kelajuan sederhana jek)

  3. Kemudian masukkan bahan kering tadi, kacau lagi dan masukkan air sedikit demi sedikit sambil dikacau sampai sebati.

  4. Masukkan dalam acuan.
  5. Boleh dibakar atau dikukus selama lebih kurang 45 minit(HH guna kukus)

6. Cairkan coklat masakan guna double boil.. Hias ngn manikmanik warnawarni tu & potong la ikot suka korang yep..



OKAY DONE !!
SELAMAT MENCUBA =)




Thank you for reading this entry :)

6 comments:

mr_right said...

uih ! sedap nehhh... dalam fridge mr right ade bahan2 nak buat kek tapi sampai skg ta sentuh nak buat. hahaha

nice sharing ^^

Miss Honeys Hasdi said...

@mr_right : hehe.. lau simpan jek barang2 tu smpai bila2 tak terbuat.. try buat la.. senang jek.. kukus lg mudah,, lg moist..
SELAMAT MENCUBA YER =)

Amoychanteks said...

sedap nya. post sini sikit lahh :)

sheiladzmi said...

Ape sajer yg b'kaitan dgn choc, saya super duper loike!
Sbb choc itu sgt menggiurkan..hehe:)
Dah singgah :)
http://sheiladzmi.blogspot.com/

Miss Honeys Hasdi said...

@Amoychanteks : hehe.. cube la buat =)

@sheiladzmi : same la mcm sy..choc fav sy.. thanx ya.. (^__^)

R Rudi Notoningrat said...

resepnya menarik untuk di coba . salam kenal

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright By Honeyyangmenulis.blogspot.com