halaman utama

31 August 2013

Makan Malam Malam Tapi Tetap Langsing ! Ngeh2 ~

Assalamualaikum ! 

Hye olls ! lama dah tak update blog tetiba rasa nak update gara2 soang teman nie tgh dalam proses diet... mungkin cara ni sedikit sebanyak dapat membantu dia.. dia?eheks !

Ramai yang tak makan pada waktu malam sebab takut gemuk... really ??? aku tak pun. muehehe 

Yang ni pun aku baru tahu bahawa makanan yang mengandungi kadar gula yang tinggi, berlemak dan rendah serat membuatkan diri anda cepat lapar... If ada lagi keinginan nak makan pada waktu malam2, cuba try cara kt bawah ni haa. mana tau jadi kan... 


1. Makan awal 

    Better, korang makan sebelum 6 petang. Dengan cara ni, perut korang akan ad byk masa utk mencerna makanan.... paling lama nasi perlukan 4 jam utk dicerna... 


2. Tidur  awal

    Selalunya orang tidur lewat sebab asyik menonton tv n lebih2 lg kalo ada perlawanan bola. kan2?? Jgn dok selalu biasakan diri camtu tau.. tak elok. haha... sebabnya, ia mendorong anda untuk mencari apa2 mknn kt fridge tu then berusaha utk mengunyah non stop ! try tidur dalam pukul 9-10 ker... sure rasa nk makan tu akan hilang secara automatiknya. kikiki. 

3. Say NO to junk food 

   Seriously aku cakap yang aku tak suka junk food kecuali Mister potato yg dalam botol tu jer. huhu.... memang aku tak suka makan. korang bg la twisties ke pe lg memang aku tak suka. haha.. dan berhentilah makan kerepek bagai tu, biskut yg ada krim, aiskrim dan coklat. banyakkan makan buah specially buah epal sebab memang ternyata buah epal mengurangkan kolesterol dalam badan... Buah juga senang dicerna... kan ?? huhu 

4. Berus gigi lebih awal

     Selepas makan malam, korang trus g gosok gigi so dat xdala nafsu nak makan lagi... yela takkan nak kotorkan lg gigi korang yang dh bersih tu kan ?? hehe 


5. 'Busy'kan diri 

      Petang2 turun main bola ke tak pun g joging... kejap pon jadi la kan.. Kalau kes susah nak tido malam tu, cuba sibukkan diri korang untuk menghalang korang drp turun ke dapur utk cari sesuatu utk mengunyah. contohnya dgr lagu ke, 'bergayot' aka ckp lama2 kt handphone or chatting dgn kawan-kawan disamping tanya khabar diorang ke kan... sgtlah mudah.. hehehe

6. Amalkan teh hijau @ green tea.. 

    Teh hijau ni byk khasiat.. aku pon suka minum even aku rasa aku dh sehat n dah kurus.. haha... kena la jaga jgk kesihatan kita kn... teh hijau dpt menurunkn berat badan, mencegah kanser, mencegah penyakit gigi, menurunkan tekanan darah, menurunkan aras kolesterol, merawat batuk, kulit cantik, bersinar, rambut sehat, muda, takda bintik2 dan byk lg laa.... byk dijual di kedai.  

7. Muhasabah diri 

    Bagi motivasi kat diri sendiri contohnya lekatkan gambar ataupun ayat yang dapat bg semangat kt korang utk diet pastu lekatkan kat dinding ataupun pintu bagi nampak tiap2 hari... ini boleh memotivasikan diri anda supaya jangan makan secara berlebihan dan teruskan usaha ! gambate ! hahaha  

Add caption
   

Selamat Mencuba ! 

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright By Honeyyangmenulis.blogspot.com