halaman utama

10 October 2011

.: Tips bagi rajin baca buku manual :.



Assalamualaikum

Bangunbangun pegi kelas tapi kelas satu jam sajew hari ni. Sangat menyeronokkan.. Lepas kelas pegi makan kat kantin.. T'tengok dia tapi kelihatan macam lesu ja.. Macam orang tak sehat ruparupanya tak sehat betul.. Balik kuliah nanti makan ubat la awak ey?? Mungkin dia penat sebab baru balik sukan tu kot. huhu.. 

Skang HH bole rehatrehat kat bilik dan update belogs la nak buat ape lagi kan?? huhu.. Nak tido pon tak mengantuk lagi.. Tapi... nak update pasal apa yer?? Tolong bagi idea bole?? Okay lah.. Rasa macam nak bercakap sikit tentang buku manual.

Buku manual?? apa tu?? hehe.. Buku manual kamera lah.. HH belibeli kamera terus guna tak baca langsung pun buku manual tu. Perlu ke baca? Sampai yang ada DSLR tu kena download bagai.. huhu.. Perlu baca lah cuma HH sajew yang malas nak bukak&baca manualnyer. huhu.. Teruk kan HH ni? hehe

HH rasa ramai jugak yang ada kamera tak pernah nak baca buku manual kan? Ala ngaku jela. HH pon sama. Kekadang bila guna kamera dan salah setting ke apa barulah nak cari buku tu. Maklumla segala macam cara nak gunakan kamera ada tertulis kat dalam buku tu. Actually buku manual/panduan ni amat penting. Kalau tak penting buat apa dia nak bagi kan?? huhu.. 

Buku ni macam memandu kita bagaimana nak gunakan sesuatu barang dengan betul. macam hp jugak. Sekarang ni banyak yang canggihcanggih kalau tak baca buku manual macam mana nak guna. Kang tak pasalpasal bendalah tu rosak. Rugi jek beli mahalmahal. 

Kalau korang nak tahu, kita beli ratusan ringgit tu dia kira sekali dengan harga buku tu taw.. Kos untuk mencetak buku manual tu dikira sekali dengan harga kamera.  Pasni kena la baca semua manual yer.. Baru tak rasa membazir. 
ni haa User's Manual kamera HH. huhu. 

Kat sini ada tips bagi orang yang 'kurang rajin' baca buku panduan(manual) nih. hehe.. Scroll down

  1. Apa kata buku manual ni diletakkan atas kepala. Tak pon bawah bantal. Senang sikit malammalam sebelum tido baca dulu sampai la korang tido. Sedikit sebanyak korang baca jugak kan. hehehe.
  2. Sentiasa letak dalam beg nak pegi kuliah. Time kuliah, baca isi-isi penting dalam buku manual tu contohnya teknikteknik dan cara nak guna then highlight kan la. See, easy kan?? huhu.. 
  3. Orang lain baca novel kita baca buku manual. Kalau ada yang tegur cakap la nak jadi photog yang berjaya. Nak hasilkan gambargambar yang berkualiti dan bermutu. Pedulikan apa orang kata. Janji kita puas hati. mana la tahu dapat khidmat photog ke kan?? Dapat la jugak income tambahan tak perlu buat part time kat stesen minyak dah.. hehe.
  4. Kalau tak faham manual tu dalam bahasa lain ke apa, jangan risau google translate ada.. Translate jek kat situ InsyaAllah ia akan dapat membantu korang.. 
  5. Dalam buku tu jugak ada part penting dan ada yang tak penting. Korang tak payah la baca setiap muka surat juz skip dan selak muka surat yang korang rasa penting sajew. :)
  6. Bila baca buku panduan/manual ni, kita akan lebih faham akan cara penggunaannya dan boleh la kita ajar rakanrakan yang kurang mengetahuinya kan?? Dapat la jugak pahala nya. hehe. 
  7. Selesai baca. Tepuk pipi dan tepuk tangan sebab dah habis baca dah.. huhuhu.. 

Macam ni la HH bila boring dan takda keja nak buat.. Mengarut je keja.. Tapi tips kat atas ni bole pakai taw.. Jangan salah anggap pulak. huhu.. Ok then.. Bubye korang.. 


Thank you for reading this entry :)

2 comments:

imaza93 said...

hehe :D tak pernah baca buku manual :P btw, thanks for sharing. bolehh guna tips ni :)

Miss Honeys Hasdi said...

@imaza93 ~ hehe.. sama la kita.. tak rajin pon nak baca manual ni.. ada time nak baca je bukak selakselak cmtu je pon..

most welcome dear =)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright By Honeyyangmenulis.blogspot.com