07 August 2011

.: Ketika Air Mata itu Kering... Berbagai-bagai Masalah timbul #2:.

Assalamualaikum..

Kali ni HH mau update sket.. kn hari tu janji lau ada kesempatan HH nak update kn.. huhu..
tengok tajuk entry ni.... oke..
Menurut Doktor Abdul Wahab Muhammad doktor pakar luka pada mata menyatakan bahawa penyakit kerignya air mata adalah penyakit yang paling banyak merebak di Arab Saudi iaitu yang banyak menelan korban manusia ataupun usia. cmna ni?? huhu.. jum baca lagi...

a. Penyakit Kekeringan Air Mata
    Penyakit ini didahului dengan perasaan tidak nyaman atau merasa ada benda lain di mata atau tidak mampu untuk menerima cahaya atau kadangkadang sewaktu mengalami kekaburan penglihatan. Penyakit ini semakin bertambah parah pada keadaan tertentu, di mana kadar pemeluapan air mata dari dalam mata semakin tinggi. Misalnya ketika berhadapan dengan penyaman udara atau terkena angin atau berada ditegah cuaca panas ataupun faktorfaktor yang menyebabkan berkurangnya kadar pergerakan kelopak mata secara normal seperti membaca atau bekerja di hadapan komputer daam waktu yang agak lama.*berblogging contohnya.. hihihihi*
    Sesuatu yang menimbulkan keanehan adalah bahawa sesetengah pesakit mengeluhkan rasa sakitnya ketika merasakan air matanya kering dan sedikit ditengahtengah mengalami pemeluapan air mata. Pesakit yang lain justeru mengeluhkan rasa sakit ketika air mata jatuh dalam kadar yang banyak. Ini disebabkan oleh lapisan air mata tidak tetap pada kedudukan mata.

b. Kekeringan Air Mata Boleh Menyebabkan Tumor
    Tumor boleh terjadi dengan sebab sedikitnya jumlah air mata yang keluar dari kalenjar air mata berpunca dari radangan tahap pertama atau tahap keduadua di dalam kalenjar mengiringi sebahagian tumor sendi tulang atau tumortumor yang lain.
    Perubahan hormon dan penggunaan sebahagian ubat-ubat semulajadi atau bijibijian yang dapat menahan kehamilan atau ubat-ubatan yang mencegah ketuaan boleh mengurangkan penghasilan air mata dengan agak ketara. Ada beberapa faktor penyebab yang menjadikan lapisan air mata tidak tetap pada kedudukannya pada permukaan mata,diantaranya adalah kerana adanya gangguan pada lapisan yang melewati air mata yang berfungsi mempertemukan di antara air mata dengan mata atau gangguan pada lapisan pelumur air mata yang berfungsi mengurangkan kadar pemeluapan atau gangguan pada gerakan kelopak mata dan pada penyakit mata yang mengakibatkan tidak sampainya air mata kepada permukaan kornea&selaput dalam kelopak mata.

c. Kajian Untuk Perubatan Penyakit kekeringan Mata
    Doktor Abdul Wahhab Muhammad di dalam Majalah al-Jazirah edisi 11.875 mengemukakan kajian berkesan tentang apa yang digunakan untuk mengubati penyakit kekeringan air mata. kajian tersebut menggunakan bebrapa kaedah seperti berikut :
      1) Menyelidik secara klinikal tentang keadaan kelopak mata,permukaan kornea&selaput dalam kelopak mata dengan menggunakan peralatan lampu,lalu mengukur kandungan air mata&kedudukan lapisan air mata di atas permukaan mata. Biasanya cara ini cukup berkesan dilakukan pada pelbagai jenis keadaan.
      2) Menggunakan larutan spt larutan Plorisin&Rozbinjal untuk mengukur kadar penghantaran air mata di atas permukaan mata&tempattempat yang menyebabkan kekeringan berpunca dari tidak cukup jumlah sesuai air mata. Setelah itu, kita mengukur kadar waktu pecahnya saluran air mata yang dihasilkan oleh mata pada keadaan normal&bergejolaknya perasaan. Perubatan ini diarahkan untuk meringankan atau menghilangkan penyakit yang dirasakan oleh pesakit serta menolak terjadinya bahaya pada konea mata berpunca dari kekeringan.

p/s : is reading Hikmah Terapi Air Mata. Next tym HH update lagi yer..


 

Thank you for reading this entry :)

.: plisss come here oh doublecheese :.

Assalamualaikum

oh my mine oh mine
hehehe.. pe motif?? xdak motif pape la..
smbil duk online smbil tggu nak bukak puasa..
korang suma mesti makan sedapsedap
HH de kt hostel.. susah woo nak mkn sedapsedap cm kt umah..
bila puasa cmneh macammacam nak makan.. haih.. nafsunafsu..

saje jari ni gatal nak menaip/merapu cmneh..
lame dh tak update apeape..
InsyaAllah nnt HH akan update bnde yg dh ketinggalan ye..
 neway, selamat menjalani ibadah puasa untuk hari ni.huhu ~


mood : want to pick up the phone and dial 1300-13-1300 for McDelivery !!!  nak doublecheese !! ASAP!! huhuw..

*google image*Thank you for reading this entry :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright By Honeyyangmenulis.blogspot.com